Ром

редакция:
Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Видове Ром
Снимка: pixabay.com

Ромът (rum) представлява дестилирано алкохолно питие, което е сред любимите напитки на много хора по света. То се приготвя от части от захарна тръстика, както и от тръстиков сироп. Като в производството на питието ключова роля играят ферментацията и дестилацията. Полученият „пресен“ дестилат се поставя в дървени бурета (за предпочитане е да са дъбови), където да отлежи. По начало ромът е с бистър цвят, но той може да добие по-тъмен нюанс, след като му се добави карамел.

Видове ром

Съществуват различни видове ром, като в зависимост от тяхната разновидност те се прилагат в сладки напитки и кулинарни рецепти. Така например белите ромове, известни още и като леки ромове, са чудесна съставка на някои видове коктейли. От своя страна, алкохолните напитки с по-тъмни нюанси се предпочитат от кулинарите. Ще познаете белия ром по неговия съвсем бистър цвят. Този вид е известен още като сребърен. Той има и характерен вкус, който е по-мек. Сребърният ром успешно се комбинира с плодови сокове. Друг популярен вид е така нареченият златен ром, който има характерен карамелов цвят.

Най-качествените питиета от този вид се приготвят в казани, след което се съхраняват няколко години в дъбови бурета. Много известен е така нареченият тъмен ром, който е отлежал още повече от златния. Той е произведен от меласа. По правило той е по-ароматен от предходните видове. Точно този вид ром е добре познат в кулинарията. Друг вид, който определено заслужава да му се обърне внимание, е ромът с подправки. Той се произвежда в различни нюанси. Характерното за него е, че съдържа множество подправки и поради това има силен вкус и ухание.

Състав на ром

Алкохолната напитка е източник на натрий, калий, желязо, фосфор, цинк, мед и манган.

Ром Капитан Джак
Снимка: pixabay.com

История на ром

Ромът е от легендарните питиета със стара история. Смята се, че за първи път той е бил произведен в епохата на Христофор Колумб. Неговите корени се търсят при Карибските острови. Екипажът на Колумб донася захарната тръстика, която в последствие се оказва изключително значима култура в историята на алкохолните напитки. Пренесената захарна тръстика се развива успешно на Канарските острови и нейното отглеждане става все по-популярно в района.

Не след дълго става ясно, че от тръстиковата меласа може да се приготви невероятна алкохолна напитка. Така през втората половина на седемнадесети век емблематичният алкохол получава съвременното си название. Разбира се, по това време напитката е била известна и с други наименования. Например французите са я знаели като rhum. Испанците пък са се придържали към наименованието ron. Наричана е още Kill Devil, което донякъде се свързва с неприятното усещане, с което човек се събужда след препиване с ром.

Някои пък търсят връзка между това название и факта, че питието се е считало от мнозина за лечебно. По онова време жителите на Карибските острови залагали на консумацията на ром, когато се опитвали да се преборят с някои заболявания, характерни за местата с тропичен климат. Сред най-запалените почитатели на рома се оказали мореплавателите.

Главната причина, поради която, те заобичали рома, била, че той можел да издържа много повече време на борда, без да се разваля. Освен това станало ясно, че с течение на времето вкусът му ставал още по-примамлив. Малко по-малко еликсирът се разпространил по целия свят. Първоначално той се консумирал в чист вид, но много скоро хората започнали да го влагат в пуншове, коктейли, сладкиши и др.

Производство на ром

Най-много ром се произвежда на Карибските острови, като по-големите от тях дори могат да се похвалят с типичен за местността алкохол. Ром също така се приготвя и по поречието на южноамериканската река Демерара. По-малки количества от напитката се приготвят още в Австралия, Австрия, Испания, Нова Зеландия, Мексико, Фиджи, Хавайските острови, Филипините, Тайван. Сред останалите страни, в които се произвежда ром, са Канада, САЩ и Япония.

Алкохолът от този тип, който се прави в Барбадос, е сравнително по-лек и с по-сладка нотка в сравнение с рома, произведен другаде. Куба се гордее с ромове, които със силен вкус. Хаитянските ромове пък са двойно дестилирани. Те се съхраняват няколко години в дъбови бурета, в резултат на което придобиват уникален вкус и ухание. В Бразилия се правят ромове, които са бистри. За тяхната направа се използва пресен захарен сироп.

Ямайски Ром
Снимка: pixabay.com

Ползи от ром

Още в миналото се е смятало, че ромът има множество полезни свойства. Той има противовъзпалително и сгряващо действие. Компресът с ром се е явявал изпитано средство за лечение на подагра, ревматизъм и радикулит. Ромът е отличен помощник и в борбата със заболявания на дихателната система. При настинка, ангина, грип и бронхит се приема малко количество от ром, подправен с мед и лимонов сок. При изгаряния или повърхностни рани се употребява ром в комбинация с билкови настойки.

Ромът се използва много успешно и в домашните козметични услуги. Така например маска с ром, мед, домати и краставици действа тонизиращо кожата на лицето. Измиване на косата с отвара от лайка и 1 супена лъжица ром действа съживяващо на косата и ѝ придава блясък.

Народна медицина с ром

Както вече споменахме, ромът се употребява в народната медицина при лечения на изгаряния, повърхностни рани и кожни възпаления. За целта се приготвя отвара от невен и ром. Нужна ви е една супена лъжица от билката. Тя се залива с 250 мл вряла вода. Запарката се оставя да постои така и след като поизстине, се прецежда. Към получената течност се добавя една супена лъжица ром и се разбърква. От така приготвената отвара се прави компрес, който се полага на засегнатото място.

Ром в кулинарията

Ромът се употребява широко в кулинарията, като предимно се използват тъмният ром и златният. Те придават незаменим вкус и аромат на различни кексове, кейкове, торти, бисквити, бонбони, тарталети, козунаци, кремове, сладоледи, сладка, конфитюри и какви ли не други сладки изделия. Сред незабравимите изкушения с ром са Бърза торта с ром, Бананови палачинки с ром и сладко от касис с ром.

Със същия успех ромът се добавя и към много солени специалитети. Несъмнени обаче най-добри резултатите се получават, когато алкохолното питие се комбинира с други напитки. Съвсем малко количество ром е в състояние да придаде голямо очарование на чаша чай, кафе или топъл шоколад. Любилителите на коктейлите отдавна са се срещнали с рома, докато отпийват от Бахама мама, Дайкири Хемингуей или Куба Либре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest