Лайка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Цветове от Лайка

Лайката е лечебно растение, по-специално билка, което се използва често при различни заболявания. Употребата на лайка и по-често на чай от лайка е широко застъпена най-вече заради приятния лек аромат и вкус на отварата.

Особено подходящо чаят от лайка се съчетава с мед. С течение на годините лайката става ценна суровина и за химичната, козметичната промишленост, като днес на пазара се предлагат множество продукти като кремове, ексфолианти, шампоани с екстракти от лайка.

Латинското наименование на лайка е Matricaria, а у нас е известна още и като „лайкучка”. Всъщност наименованието Matricaria произлиза от латинското mater, което означава майка. Лайката е едногодишно тревисто растение, което растение ниско и има разклонено стъбло. На височина лайката достига най-много до 50 см. Листата са двойно- и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете на лайката са събрани в кошничка съцветие.

Лайката има дълги дръжки, които има многобройни стъблени разклонения, завършващи с малки бели цветове с изразено жълти тичинки. Световете на лайката се състоят от околовръстни, бели, езичести, женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти, двуполови цветчета. Цветното легло е изпъкнало, а отвътре - кухо. Плодът на лайката е продълговата кафява семка.

Лайката е диворастяща култура – среща се по поляни, ливади, хълмове, дори в буренливи и изоставени места и край пътища.

Състав на лайката

Лайка

В химичния състав на лайката се открояват елементите, съдържащи се в цветовете. Те съдържат етерично масло от лайка, което има зелен до син цвят в зависимост от количеството на азулените. Маслото от лайка съдържа голямо количество парафин и сесквитерпени от кадиненов тип (около 10%), както и каприлова, нонилова и изолерианова киселина.

Главните му съставки са бизабол и неговите кислородни производни фарнезен и хамазулен, съдържащи се във вариращи количества - от 1 до 15%. Лайката е богата още на кумарини, флавоновите гликозиди апин и патулитрин, слузни вещества, никотинова киселина, салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротин, витамин С, слузни и горчиви вещества.

Избор и съхранение на лайка

Сушене на лайка

Сушената лайка може да се закупи от почти всяка една аптека. Съхранявайте я добре затворена в сухи шкафове към които няма достъп на директна слънчева светлина.

Най-добре е да събирате цветовете на лайката през лятото при сухо време. Важно е да вземете предвид това, че най-висока концентрация на етерично масло се наблюдава през периода от юни до август. Тъй като лайката има силен аромат, тя не трябва да се съхранява в близост до храни, които могат да поемат този аромат.

Произвежда се в следните форми:

- суха суровина - чай;

- течна тинктура;

- екстракт;

- капсули;

- масло от лайка.

Ползи от лайката

Чай от лайка

Немската лайка (Matricaria recutita) и римската лайка (Chamaemelum nobile) са двете главни разновидности на растението, които се използват за лечение. Двата вида имат сходни ефекти върху човешкия организъм, но немската лайка може да бъде малко по-силна. За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Chamomillae). Те се берат, когато езичетата на периферните бели цветчета са в хоризонтално положение. Брането се извършва ръчно или със специални гребени. Цветовете се откъсват с дръжка, не по-дълга от 3 см.

Лайката има широка популярност като лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Най-общо лайката има противовъзпалително и омекчаващо действие при заболяване на храносмилателния път, както и при възпалителни процеси в дихателните пътища на човек.

За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Външно лайката се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите, матката. Лайката е отлично средство, което се налага като компрес или се правят промивки на ануса при хемороиди.

Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действа слабително и именно по този начин лайката косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайковия мехлем. Този мехлем може да се използува и за рани. Чрез вдишването на пари от лайка настъпва бързо облекчение на хрема и синузит, след което, разбира се, човек трябва да си стои в къщи на топло. Отварата от лайка има изключително благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Лайката е и едно от най-известните природни успокоителни средства. Чаят от цветовете му помагат да се нормализира сънят и да се подобри качеството. Заедно с това лайката помага за намаляването на стреса и подобрява състоянието при стомашни заболявания. Оказва отличен ефект за облекчаване на състоянието при киселини и гадене.

Въпреки това, освен че подобрява вътрешното ни състояние, това успокояващо растение има и способността да се грижи за външния вид. Така например, ако погледнете състава на доста от козметичните продукти, то най-вероятно ще забележите лайка в много от тях. Това е така, защото тя има редица предимства, които подпомагат здравето на кожата.

Ползи за кожата от лайка

Екстрад от лайка

1. Цветовете на лайката имат не само отлично противовъзпалително действие. Те също така са прекрасен антиоксидант и поради това помагат за успокояването на кожата и премахването на зачервяванията. Отварата от лайка помага за облекчаването на кожните раздразнения като екзема и псориазис.

2. Полифенолите и фитохимикалите в лайката ускоряват регенерацията на клетките, намаляват появата на бръчки и правят белезите по-малко видими.

3. Често производителите добавят екстракт от лайка в слънцезащитните кремове, тъй като той предпазва кожата от вредното въздействие на околната среда. Освен това забавя стареенето на кожата.

4. Антиоксидантите в състава на цветовете действат отлично на кожата и подобряват нейното състояние. Заедно с това екстрактът от лайка помага за поддържането на нормалното кръвообращение на кожата, което, от своя страна, е много важно за запазването на красотата дълго време и изравняването на тена.

5. Често тази съставка се използва и в кремовете за зона около очите, тъй като екстрактът от лайка се грижи за деликатната област, премахвайки подпухналостта, фините линии и бръчките. Охладените торбички и чай от лайка могат да намалят тъмните кръгове под очите.

6. Геловете за измиване на лицето с лайка се справят отлично с нежното почистване на кожата от омазняването и премахването на мъртвите клетки. Козметиката с лайка е деликатна и не предизвиква дразнене или възпаление.

Противопоказания за употреба на лайка

Чай от лайка с мед

Въпреки че голяма част от хората са на мнение, че това растение е изцяло безвредно, то все пак има и някои относителни противопоказания. На първо място, не бива да се приема от бременни жени, докато кърмещите могат да консумират отвари или масла от лайка с особено внимание. Това важи и за хората, които имат някакви хронични патологии, а също така е важно да се консултирате с медицинско лице, ако приемате някакви медикаменти. Не бива да се приема и при индивидуална непоносимост към лайката.

Странични ефекти от лайка

Макар и рядко, но все пак могат да възникнат следните негативни прояви:

1. Повишено налягане;

2. Риск от кървене;

3. Повръщане;

4. Бронхоспазъм;

5. Оток на Квинке - при хора с непоносимост.

6. Алергичен обрив, уртикария;

7. Сърбеж (при външно използване на екстракт или масла от лайка).

Легенди за лайката

Извлек от лайка

Още няколко векове назад хората са вярвали, че тези красиви цветове ще пораснат именно на местата, където падат ярките огнени звезди. Древните хора са вярвали, че лайката е символ на слънцето и неговата велика сила и енергия. Те са смятали, че това растение е като малко мини слънце и именно поради тази причина често то е било използвано в магическите ритуали. Често младите девойки дори са гадаели на листата на това цвете, които винаги са различен брой, а именно четно или нечетно.

Съществува и една красива легенда, че тези малки красиви цветчета са били чадърчета на мистичните и приказни малки създания. Най-красива обаче е легендата за произхода на това цвете. В нея се разказва за двама влюбени, които не са можели да живеят един без друг. Един ден момчето вижда сън с мистична поляна, която е била покрита с красиви малки цветове. Събуждайки се от този сън, той съзерцава на възглавницата си едно от тези цветя. Тогава той решава да го занесе и подари на любимата си.

Момичето остава възхитено от красотата му и моли любимия си да намери още такива цветове, за да може всички влюбени да могат да се докоснат до него и вълшебната му сила. Той се съгласява и започва да търси цветовете на лайката навсякъде. Един ден попада в царството на сънища и именно там намира огромна поляна от лайка. Владетелят на това царство поставя условието на младежа, че може да задържи букета от лайка, но в замяна той ще се наложи да остане завинаги в това царство. Влюбеният младеж толкова силно е обичал любимата си, че се съгласява на условието на владетеля на царството на сънищата.

Отвари от лайка

Чай с мента и лайка

Извлек от лайка се получава на студено. За него 10 ч.л. билка се заливат с 500 мл студена вода. След 8 часа прецедете. Това количество изпийте за 1-2 дена. Запарката от лайка се прилага с вътрешно и външно приложение. Залейте 2-3 с.л. лайка с 250 мл вряща вода, оставете да престои в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Маслото от лайка се е прилагало за разтривка при невралгии и ревматизъм в ставите още от древни векове. Египтяните някога считали греещите цветове на лайката за цвете на бога на Слънцето. То има способността да намалява температурата и да разхлажда в жегата. Сред целебните рецепти в старите книги се намират такива, които обясняват, че маслото от лайка премахва умората на крайниците. Компрес от чай от лайка, наложен върху болен пикочен мехур, облекчава болките.

Вижте още лечебни рецепти с лайка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес