Лайка

Laika

Лайката е лечебно растение, по-специално билка, което се използва често при различни заболявания. Употребата на лайка и по-често на чай от лайка е широко застъпена най-вече заради приятният лек аромат и вкус на отварата.

Особено подходящо чаят от лайка се съчетава с мед. С течение на годините лайката става ценна суровина и за химичната, козметичната промишленост, като днес на пазара се предлагат множество продукти като кремове, ексфолианти, шампоани с екстракти от лайка.

Латинското наименование на лайка е Matricaria, а у нас е известна още и като „лайкучка”. Лайката e едногодишно тревисто растение, което растение ниско и има разклонено стъбло. На височина лайката достига най-много до 50 см. Листата са двойно- и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете на лайката са събрани в кошничка съцветие.

Лайката има дълги дръжки, които има многобройни стъблени разклонения, завършващи с малки бели цветове с изразено жълти тичинки. Световете на лайката се състоят от околовръстни, бели, езичести, женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти, двуполови цветчета. Цветното легло е изпъкнало, а отвътре - кухо. Плодът на лайката е продълговата кафява семка.

Лайката е диворастяща култура – среща се по поляни, ливади, хълмове, дори в буренливи и изоставени места и край пътища.

Лайка

Състав на лайката

В химичния състав на лайката се открояват елементите, съдържащи се в цветовете. Те съдържат етерично масло, което има зелен до син цвят в зависимост от количеството на азулените. Маслото от лайка съдържа голямо количество парафин и сесквитерпени от кадиненов тип (около 10%), както и каприлова, нонилова и изолерианова киселина.

Главните му съставки са бизабол и неговите кислородни производни фарнезен и хамазулен, съдържащи се във вариращи количества - от 1 до 15%. Лайката е богата още на кумарини, флавоновите гликозиди апин и патулитрин, слузни вещества, никотинова киселина, салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротин, витамин С, слузни и горчиви вещества.

Избор и съхранение на лайка

Сушената лайка може да се закупи от почти всяка една аптека. Съхранявайте я добре затворена, в сухи шкафове към които няма достъп на директна слънчева светлина.

Поле с лайка

Ползи от лайката

Немската лайка (Matricaria recutita) и римската лайка (Chamaemelum nobile) са двете главни разновидности на растението, които се използват за лечение. Двата вида имат сходни ефекти върху човешкия организъм, но немската лайка може да бъде малко по-силна. За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Chamomillae). Те се берат, когато езичетата на периферните бели цветчета са в хоризонтално положение. Брането се извършва ръчно или със специални гребени. Цветовете се откъсват с дръжка, не по-дълга от 3 см.

Лайката има широка популярност като лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Най-общо лайката има противовъзпалително и омекчаващо действие при заболяване на храносмилателния път, както и при възпалителни процеси в дихателните пътища на човек. За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара. Външно лайката се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите, матката. Лайката е отлично средство, което се налага като компрес или се правят промивки на ануса при хемороиди.

Лайката улеснява ходенето по голяма нужда, без да действа слабително и именно по този начин лайката косвено спомага за вътрешното лекуване на хемороиди, които могат да се лекуват и външно с лайковия мехлем. Този мехлем може да се използува и за рани. Чрез вдишването на пари от лайка настъпва бързо облекчение на хрема и синузит, след което, разбира се, човек трябва да си стои в къщи на топло. Отварата от лайка има изключително благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Мед с лайка

Отвари от лайка

Най-добре е да се използува извлек от лайка, който се получава на студено. Приготвя се от 10 чаени лъжички билка, които се заливат с 500 мл. студена вода. След 8 часа се прецежда и се изпива за 1—2 дни. Може да се използува и запарка от лайка, която е с вътрешно и външно приложение. За да я получите залейте 2—3 супени лъжици билка лайка с 250 мл. вряща вода, след което оставете да престои в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Още в древните векове маслото от лайка се е използувало за разтривка при невралгии и ревматизъм в ставите. Поради нейното намаляващо температурата и уталожващо жегата действие, лайката била считана от старите египтяни за цвете на бога на Слънцето.

Името Matricaria произлиза от латинското mater, което означава "майка". В стари билкарски книги пише, че маслото от лайка премахва умората на крайниците. Лайка, сварена във вода и наложена върху болен пикочен мехур, облекчава болките.

Рейтинг

5 5
4 7
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати