Черен оман
gotvach.bg»Статии»Билки»Черен оман

Черен оман

Черен оман

Черният оман /Symphytum officinale/ представлява многогодишно тревисто растение, което е разпространено в Азия и Европа. В нашата страна е известен още като страстник, див тютюн, мазен корен и зарасличе. Последното му наименование никак не е случайно – от незапомнени времена се знае, че черният оман успокоява и подпомага възстановяването при фрактури, навяхвания, изкълчване, разтягане на сухожилия.

Римските лекари са го прилагали на ранените военни, които се завръщали от бойното поле. Първото подробно описание на черен оман е открито в дневниците на Авицена. Легендарният лечител посочва билката като универсално средство за зарастване на костите и меките тъкани, за облекчаване на болките при подагра, ревматизъм, артрит.

Черния оман достига височина от 50 до 100 см. Коренището е късо и черно, с дълги и разклонени корени. Стъблото е изправено и в горната си част е разклонено и ръбесто. Листата са последователни с дължина 10-15 см. Цветовете са събрани в спирално завити съцветия. Венчето е тръбесто звънчевидно, при разцъфтяване става виолетово до пурпурно-червено, по-късно преминава в светлосиньо. Плодът при узряване се разпада на четири черни, гладки и лъскави орехчета.

Състав на черен оман

Целебната сила на растението се крие в неговия корен. Той е черен на цвят, откъдето идва и наименованието на билката. Най-ценната съставка на черния оман е веществото алантонин. Корените на черния оман съдържат 0.8-1% от алантонина.

билка Черен оман

В състава на черен оман влизат още симфитин, лазиокарпи и ехинатин. Съдържат се също скорбяла, слузни вещества, дъбилни вещества, смоли, аспарагин, тритерпени, фенолни киселини и следи от етерично масло.

Избор и съхранение на черен оман

Черният оман се среща в аптеките, като цената му е около 2 лв. Продава се в пакетчета по 100 г. Съхранявайте билката в сухи и проветриви помещения, далеч от пряка слънчева светлина. Черният оман расте по влажни места из крайречни храсти и като бурен в планини и предпланините на цяла България.

Коренът се събира през месеците март, август или ноември. Извадените корени се почистват старателно, измиват се, по-дебелите трябва да се нарежат. Сушат се на сянка, като процесът на сушене трябва да бъде бърз, в противен случай коренът потъмнява отвътре. Правилно изсушеният корен трябва да е черен отвън, но отвътре е бял. Готовите корени се съхраняват в сухи и проветриви помещения.

Ползи от черен оман

Корените на черен оман имат много добро противовъзпалително действие. Билката стимулира растежа на фиброобластите и подпомага възстановяването на тъканите при остеомиелит, костни възпаления, навяхване, контузии, изкълчване.

Тинктура черен оман

Черният оман се прилага при невралгия, получена от нараняване, ампутация, трудно зарастващи рани, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гнойни процеси. Когато се използва за зарастване на външни рани, те трябва да бъдат добре почистени, след което се прави промивката с черен оман.

Традиционната медицина препоръчва оманът да се използва за лечение в три форми – гаргара, чай, компреси. Чай от корен на черен оман се използва при ларингит, кашлица, слабо кръвообращение, бронхит, продължителна менструация, колит и някои други проблеми със стомашно-чревния тракт.

Жабуренето с черен оман помага при възпаление на гърлото и кървене на венците. Компресите с билката се използват при травми, болести на костите, подагрени израстъци, ревматични мускулни удебелявания. Екстрактът от черен оман е основен компонент на някои медикаменти за локално приложение. Тинктурата от черен оман се използва в неразреден вид за лечение на акне. Мехлемите, направени от листата на билката се прилагат при ожулвания и контузии.

Вреди от черен оман

Нови данни сочат, че пиролизидииовите алкалоиди, които са намерени в черния оман имат канцерогенно действие. Препаратите от корена на билката са опасни за вътрешно използване, освен ако не е гарантирано изчистването на пиролизидните алкалоиди. Въпреки че чай от корена на черен оман традиционно е използван от дълги години, опасността от тези алкалоиди е сериозна. Черният оман не бива да се прилага върху замърсени рани, защото бързото оздравяване може да запечата гной или мръсотия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лили
Лили
04.03.2016 17:56
Здравейте бих искала да попитам след приготвянето на чай от черен оман колко време най-много може да престой
3
1