Пипериче
gotvach.bg»Статии»Билки»Пипериче

Пипериче

Пипериче

Пипериче /Polygonum hydropiper/, познато още като водно пипериче и лютивче представлява едногодишно тревисто растение от семейство Лападови. Има зелено и разклонено стъбло, което през есента става червеникаво.

Стъблото е цилиндрично и набраздено, достига височина до 1 метър. Листата на пиперичето са ланцетни и последователни, често с петна, а понякога и с черни точки.

Цветовете са дребни и зеленикаво-розови, събрани в класовидни съцветия на върха на стъблото. Околоцветникът е покрит със смолисти точки. Плодът на пиперичето е тъмнокафяво орехче, което се разпуква. В прясно състоянието растението има доста парлив вкус, който се губи след изсушаването му.

Пипериче цъфти през месеците юли-септември. В нашата страна има още няколко разновидности на пиперичето, но те не се берат, защото нямат лютопарливия вкус.

Другите видове пипериче, които се срещат в нашата страна са средно, дребно и прасковолистно пипериче. Средното пипериче много прилича на водното, но при него липсват кафеникавите точици по околоцветника.

Билка Пипериче

Дребното пипериче има линейни или тясно ланцетни листа, които често са разширени в основата си. Липсват точките по околоцветника. Прасковолистното пипериче има листа с тъмни петна, които понякога изчезват при сушене.

Пиперичето расте по мочурливите и влажни места, край потоци и вази до 1000 метра надморска височина в цялата страна.

Състав на пипериче

В състава на пиперичето има етерично масло, танини, витамини Е, К и С. В състава му влизат още гликозид полигопиперин, флавони /кверцетин и рутин/, кемпферол, дъбилни вещества, органични киселини, фитостерин, глюкоза, фруктоза и др.

Пиперичето е богато на органични киселини – мравчена, ябълчна, валерианова, оцетна, полигонова. Корените на пиперичето съдържат антрагликозиди.

Събиране и съхранение на пипериче

Използваемата част на пиперичет е надземната. Тя се събира в началото на цъфтежа – юли-август. По време на брането, пиперичето не трябва да се смесва с други видове, които нямат жлезисти точки по околоцветника и характерния парлив вкус.

Изсушава се на сянка, като правилно изсушената билка трябва да има зелен цвят, без вкус и мирис. Допустимата влажност е 13%. Съхранява се в сухо и проветриво помещение. Важно е да се знае, че действието на прясното растение е по-силно от това на изсушеното.

Водно Пипериче

Ползи от пипериче

Пиперичето има много добро противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Използва се при вътрешни кръвоизливи, като най-честото му приложение е при обилни менструации, вътрешни хемороиди, чревни кръвоизливи и маточни кръвотечения.

Пипериче се използва при увеличена простатна жлеза, гастрит и язва на стомаха, за лечение на гнойни рани, при парадонтоза и кървящи венци, при бяло течение и диария, при ниско кръвно налягане, при камъни и песъчинки в бъбреците и жлъчката. Пиперичето се използва и за отслабване.

Народна медицина с пипериче

Българската народна медицина препоръчва използването на пипериче при язва и гастрит на стомаха, за регулиране на нередовна менструация, при хемороиди, пясък в бъбреците и пикочния мехур, треска, за гаргара при ангина и възпаление на глътката.

500 мл вода се вари с 2 с.л. стръкове пипериче. Прецежда се и се пие 2 пъти дневно, по 100 мл преди хранене. Счуканото прясно пипериче се препоръчва под форма на лапа при гнойни и гангренозни рани.

За бани се сваряват 3 с.л. от изсушената билка в 1 литър вода. Варят се в продължение на 10 минути и когато поизстине до нормално състояние се правят баните. Тази отвара може да се използва и за жабурене. Пиперичето може да се приема и директно. За целта стритата на прах билка се взема три пъти дневно по 0.5 мг.

Вреди от пипериче

Пиперичето не бива да се приема при остро възпаление на бъбреците и пикочния мехур, също така е противопоказно при тромбофлебит.

При възпаления на бъбреците и пикочния мехур също не бива да се използва. Пиперичето трябва да се употребява под лекарски надзор, за да се избегнат нежелани усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес