Лецитин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24730k
Лецитин

Лецитинът е сложно органично съединение. То се отнася към групата на фосфолипидите (фосфатидите), които по химичната си структура са сложни естери на глицерина с мастните киселини. Включвт фосфорна киселина и азотосъдържащо вещество.

Главни съставки на лецитина са холинът (витамин В4) и инозитолът (витамин В8). Холинът и инозитолът изгарят мазнините и предотвратяват мастната дегенерация на черния дроб.

Ползи на лецитина

Всъщност лецитинът е естествена съставка на всички клетки в организма. Той е източник на есенциални мастни киселини, колин и инозит и е есенциална съставна част на мозъчната и нервната тъкан. Намерен е в предпазната бариера по вътрешността на стомаха.

Лецитинът е субстанция с чисто растителен произход, получен е от соя и приеман като хранителна добавка, допринася за правилното протичане на редица процеси в организма.

Самите лецитини представляват фосфолипиди, подлежащи на метаболизъм, което значи, че трябва да се обновяват или чрез синтез в самия организъм, или чрез приемането им под формата на хранителна добавка. В човешкия организъм те са 1% от общото телесно тегло. В по-големи концентрации се намират в мозъка и в гръбначния мозък.

Лецитинът като емулгатор подпомага абсорбцията и храносмилането на мастите, транспортирането на мастноразтворимите витамини. Пази и подпомага работата на черния дроб. Лецитинът съдейства емулгацията на жлъчния сок, действа като разтворител на холестерола, улеснява транспортирането му през кръвоносните съдове, а успоредно с това подобрява тяхната проходимост и протока на кръв. В комбинация с витамин Е лецитинът е лекарство против остаряване.

Соевият лецитин представлява естествено вещество с главни съставки са колин и инозитол. Колинът играе ключова роля в изграждането на структурата на биологическите обвивки (мембрани) и е с витамините.

Инозитолът си набавяме в по-голямо или по-малко количество от храните с растителен произход. В големи количества се съдържа в соята, а в големи количества инозитол се отлагат в човешкия мозък.

Функцията на колина и инозитола е да бъдат катализатори и да участват в разграждането на мазнините. Лецитинът укрепва работата на сърдечния мускул. На практика почти всеки човек изпитва увеличена нужда от лецитин заради начина си на хранене, който в повечето случаи е богат на мазнини.

Лецитинът е добре известно успешно средство за премахване или намаляване на болката в ставите. За хората, които страдат от такива проблеми, лецитинът е задължителна хранителна добавка. Той ще премахне силната болка и ще ги накара да усетят радостта от движението. В тази връзка лецитинът е и полезен за хората, които са чувствителни на промените във времето.

За активно спортуващите лецитинът е добре позната добавка. Освен че освобождава от неприятното усещане и болка в ставите, той помага за постигането на по-добри спортни резултати.

Лецитинът е много полезен и за косата, защото придава здрав цвят на косъма и намалява косопада. Добро средство е против появата на екземи. Допълнително той усилва концентрацията и способността за запомняне, както и действа успокоително върху нервната система.

Състав на лецитина

В добавките, съдържащи обработен лецитин се съдържа натуралният фосфолипид фосфатидил холин, както и в по-малки количества фосфолипидите: фосфатидил етаноламин, фосфатидил инозитоли и фосфатидна киселина (фосфатидат).

Лецитин се предлага на капсули по 1200 мг, а цената е около 15 лв. Приема се и под формата на гранули. Лецитинът подпомага усвояването на витамините А, D, Е, К, повишава съпротивителните сили на организма, стимулира образуването на еритроцити и хемоглобин.

Начин на употреба на лецитин

Приема се по 1 с.л. гранули, смесена с кисело или прясно мляко, или сок, 2 пъти на ден. При подрастващи - по 1 ч.л. на ден, по време или след ядене. Гранулатът може да се погълне и в сухо състояние, а след това устата да се изплакнат с малко течност. При прекомерно високи физически и психически натоварвания или след прекарана болест количествата могат да се увеличат двойно. За деца количествата обикновено се намалят на половина.

Всъщност дневната доза фосфатидил холин се определя според процента на съдържанието на активното вещество в даден продукт. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката, тъй като процента на фосфатидил холин може да варира от 10 до 35% в лецитин.

Функции на лецитина

Лецитин Ползи

Лецитинът е много полезен при анемия и в периода след боледуване. Лецитинът е вещество, което подпомага транспортирането, преобразуването и разграждането на мазнините в черния дроб. Поддържа нивата на холестерола в жлъчния мехур в разтворима форма, като по този начин предпазва от образуване на жлъчни камъни.

Хранителните добавки с лецитин играят ключова роля в предаването на нервните импулси, а и имат благоприятен ефект върху кожата, съдейства за подобряване функцията на сърдечния мускул и намаляване риска от атеросклероза.

Лецитинът спомага за поддържане на оптимални нива на холестерола и мазнините в организма, допринася за предпазване на черния дроб от натрупване на мазнини в него, способства за подобряване на мозъчните функции: памет, концентрация.

Лецитинът е много важен за усвояването на мастноразтворимите витамини и е важен като хранителна добавка за по-възрастните хора. Прилага се при заболявания на вените, при разширени вени, при остеопороза, като активира фосфора в организма, който е в състава на костите. Използва се при рехабилитиране на чернодробните клетки на алкохолици, за детоксикация на черния дроб.

Лецитинът заздравява обвивката на нервните клетки, ускорява метаболизма на мазнините (тяхното изгаряне), а има и противостресово действие. Лецитинът оказва благоприятно влияние при ПМС, а освен това предпазва гърдите и лигавицата на матката.

Лецитинът “прочиства” стените на кръвоносните съдове и укрепва сърдечния мускул, затова при проблеми, свързани със сърцето, може да приемате такава добавка.

Твърди се, че лецитинът влияние положително на сексуалната активност, като нормализира функцията на половите жлези. Лецитинът прави косата красива и намалява косопада, подобрява паметта, а поради седативното му действие е помощник при нервност и депресия.

Предозиране с лецитин

При нормални дози (указаните от производителя на опаковките) няма доказани странични ефекти. При доза над 30 г за денонощие са възможни стомашно-чревни проблеми, виене на свят, гадене, повръщане, разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest