Gotvach.bg»Статии»Минерали»Полифеноли

Полифеноли

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Полифеноли

Полифенолите представлява голямо семейство важни антиоксиданти, които предпазват ДНК и клетъчните мембрани, предотвратявайки мутации, довеждащи до рак.

Самата дума „фенол“ е показтелна за определена химическа формула – сами по себе си фенолите са леко киселинни и формират кристална структура при стайна температура. „Поли“ означава много, т.е. полифенолите са групи от много феноли, събрани заедно.

Основната положителна роля на полифеноли е тяхното благоприятно действие върху свободните радикали, като ограничават вредното влияние на оксидативния стрес. Много често тези свободни радикали се образуват под въздействието на различни външни фактори – пестициди, лекарства, тежки метали, ултравиолетови лъчи и редица други. Тези свободни радикали имат свойството да предизвикват верижни реакции на окисление, които протичат в клетъчната стена. Именно това се нарича оксидативен стрес.

Смята се, че свободните радикали значително повишават риска от развитие на рак или сърдечно-съдови заболявания. Полифенолите помагат на организма да се справи по-лесно с оксидативния стрес.

Съществуват хиляди видове полифеноли, но един от най-изучаваните е ресвератрол, който се съдържа в червеното вино. Флавоноидите също спадат към полифенолите, като този клас антиоксиданти включва редица подкласове – флавони, флавоноли, изофлавони, антоцианиди, флаванони, проантоцианиди.

Ползи от полифеноли

Полифенолите имат много добро противовъзпалително действие. Възпаленията са причина за много болестни изменения в тялото. Изследвания сочат, че диета богата на полифеноли, помага да се намали риска от появата на възпалителни процеси и да се ограничат пораженията от различните видове възпаления.

Полифенолите предпазват от сърдечно-съдови заболявания, като повишават т.нар. добър холестерол и същевременно намаляват мазнините в кръвоносните съдове и се борят с възпаленията.

Полифенолите имат протоворакови свойства, като ограничават действието на свободните радикали. Положителният ефект от флавонолите е наблюдават по отношение на сърдечни и бъбречни заболявания. Те стимулират производството на азотен окис и действат отпускащо на гладките мускулни влакна на кръвоносните съдове. Ежедневният прием на флавоноли е свързан с намаляване на кръвното налягане.

Полифенолите в зеления чай подобряват устната хигиена. Някои химични съединения блокират образуването на зъбна плака, която причинява пародонтални заболявания.

Полифенолите в горските плодове спомагат на мозъка да извършва важни поддържащи функции. Плодовете с червени, сини и тъмнооранжеви пигменти могат да обърнат процес на загуба на умствени способности. Полифенолите в горските плодове помагат на специфични клетки, наречени микроглии да почистват токсични протеини, които са свързани с отслабването на паметта. С остаряването микроглиите работят все по-зле и се натрупват отпадъци. Полифенолите им помагат за по-добро извършване на функциите.

Източници на полифеноли

Горски плодове

Богати източници на полифеноли са червеното вино и съответно червеното грозде, стафиди, боровинки, бобовите култури, зеле, лук, чай, целина, орехи. Кафето е един от най-добрите източници на полифеноли. То помага за съхраняването на младостта, не само благодарение на полифенолите, но и на комбинацията с кофеин и други полезни вещества. Най-много полифеноли има в зеленото кафе.

В процеса на изпичане на зърната кафе се получават меланоиди – вещества, които също притежават добър защитен ефект за организма. Учените вярват, че в кафето има редица други антиоксиданти, които все още не са идентифицирани.

Като цяло плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на полифеноли. Готвенето в повечето случаи не води до разрушаване на полифенолните съединения, но екстремно високите температури, които масово се използват в хранително-вкусовата промишленост, на практика унищожават полезните качества.

Дефицит на полифеноли

Както стана ясно, полифенолите са добър източник на защита срещу стареене, рака, сърдечните проблеми. Бедната на полифеноли диета не е полезна за здравето и излага организма на опасните действия на свободните радикали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес