Арахидоновата киселина /Arachidonic acid/ представлява полиненаситена мастна киселина, която се съдържа в състава на фосфолипидите. Това е група от вещества, които са естествена част от клетъчната мембрана и се откриват в големи количества в мускулната, чернодробната и мозъчната тъкан на човека и животните.
Арахидоновата киселина многократно е доказала ползата си по отношение на анаеробния метаболизъм. Тя увеличава пиковата мощност, която е генерирана от мускулите. Това е много характерно при ударното натоварване за кратки интервали от време.
Функции на арахидонова киселина
По своята същност арахидоновата киселина е прекусор на специфични сигнални молекули /ейкозаноиди/, чрез които човешкото тяло регулира възникналите възпалителни процеси.
Регулацията на тези молекули е един от най-сложните биохимични механизми за равновесие в тялото. До голяма степен тя зависи от баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини в приеманата храна.
Освен с поддържането на имунитета арахидоновата киселина е свързана и с процесите на възстановяване след претоварване, тежък физически труд и дълги тренировки.
Наличието на арахидонова киселина е изключително важен фактор за бързото възстановяване на мускулната тъкан, защото подобрява мембранния транспорт на вещества за бързото хранене на мускулните клетки.
Предполага се, че арахидоновата киселина е регулатор от съществено значение за процесите на локално мускулно нарастване. В мозъчната тъкан тази киселина е една от най-разпространените мастни киселини.
В рамките на мозъчната тъкан арахидонова киселина придава гъвкавост на мембраните на нервната тъкан; участва в поправянето им; спира свободните радикали, които все пак успеят да преминат кръвно-мозъчната бариера.
Избор и съхранение на арахидонова киселина
Арахидоновата киселина е продукт, който се влага самостоятелно в различни формули за хранителни добавки и по-рядко присъства в комбинация с други омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини. За разлика от омега-6, арахидоновата киселина не се среща в заместителите на хранене, протеиновите напитки и обогатените храни.
Ползи от арахидонова киселина
Както стана ясно, основната функция на арахидоновата киселина е да допълва здравословното хранене с цел гарантирането на оптималното функциониране на тялото заедно с някои други есенциални мастни киселини.
В някои случаи арахидоновата киселина се приема и самостоятелно – в борба с Алцхаймер; при модулиране на имунитета; като силен антиоксидант; в борба с някои ракови заболявания; в борба с маниакално-депресивно разстройство. Арахидоновата киселина има и спортно приложение.
Конкретно в спорта, арахидонова киселина се свързва със следните параметри:
- увеличаване на издръжливостта;
- увеличаване на максималната реализирана мощност;
- увеличаване на максималната сила;
- намалява нивата на специфичен протеин, който регулира възпалението в тренираните мускули.
Прием на арахидонова киселина
Провеждани са изследвания с дневни дози от 840 до 2000 мг дневно, за периоди до 50 дни. Обичайната доза е 1000 мг дневно с храна. Потвърдените периоди за безопасен прием са именно 50 дни.
След консумацията на арахидонова киселина с храна тя прониква в тялото през лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Чрез кръвта и лимфата тя се разнася до останалите тъкани. Веднъж достигнали своята крайна дестинация, молекулите на арахидоновата киселина се включват в активен синтез на ценни вещества.
Вреди от арахидонова киселина
Съществуват редица проведени изследвания, които доказват изключително добрата поносимост на арахидоновата киселина. Тя може да се прилага при бременни, деца, кърмачки и новородени, но под стриктен лекарски надзор.
За съжаление арахидоновата киселина притежава и редица противопоказания. Тя не бива да се приема при редица автоимунни заболявания, както и при заболявания, в чиято симптоматика се включва хронично възпаление – анемия, Алцхаймер, атеросклероза, алергия, артрит, затлъстяване, диабет, сърдечна недостатъчност, инфаркт.
Арахидоновата киселина не бива да се приема и при заболявания на храносмилането, гастрити, язви, фиброза, фибромиалгия, лупус, бъбречна недостатъчност.
Коментари