Кумарини

Кумарини

Кумарини

Кумарините представляват вещества с хранителен произход. Най-простият представител от групата на кумарините е кумаринът. Той е бяло кристално вещество с аромат подобен на този на ванилията.

Кумарините притежават редица биологични действия. Кумарините притежават характерен мирис, поради което много често се използват в парфюмерията. Кумарините в растенията действат като естествен пестицид, който ги предпазва от вредители и насекоми.

Източници на кумарини

Кумарините се срещат в сушените жълти листа на жълтата комунига, семената и плодовете на растенията от семейство Сенникоцветни.

Кумарините са широко разпространени в природата в семействата Бобови, Розоцветни, Устноцветни, гъби и бактерии. При сушенето на растенията, алкалоидите им придават приятна миризма на прясно сено.

Женско биле

Добри източници на кумарините са канела, лавандула, женско биле, кайсии, ягоди, череши, тонка боб.

Ползи от кумарини

Кумарините спомагат уплътняването на стените на кръвоносните съдове и за намаляване на тяхната пропускливост. Така се предотвратява образуването на отоци.

Ако вече са налице образуваните отоци, кумарините спомагат за тяхното премахване. Това се дължи на способността на кумарините да разграждат високомолекулни белтъци, които са преминали от кръвта през съдовите стени и накрая са попаднали в околосъдовите тъкани.

Ако тези белтъци не бъдат разградени от по-ниско молекулни такива, които да се върнат обратно в кръвния поток, то те предизвикват привличането на течности и образуване на отоци.

Прилагането на пикочогонни средства има временен ефект по отношение на отоците, защото тези средства елиминират оточната течност, но високомолекулните белтъци, които задържат вода остават в околосъдовите тъкани и много скоро отново се образуват отоците.

От друга страна, кумарините спомагат за овладяване от отоците благодарение на подобрението на лимфния дренаж. Те подпомагат работата на сърцето.

Сладник

Кумарините упражняват почистващ съдовете ефект по отношение на опасните свободни радикали, като същевременно предпазват съдовите стени от увреждане.

Значителна роля за това им действие има потискането на продукцията на вещества, които предизвикват възпаление. Такива са левкотриените и простагландините.

Не на последно място, кумарините оказват благоприятно действие върху качеството на кръвта, допринасяйки за повишаване пластичността на еритроцитите, а също и заради доброто си антитромботично действие. На кумарините се приписват и противотуморни свойства.

Като цяло едно от най-важните свойства на кумарините е предотвратяването на твърде голямата съсирваемост на кръвта и недопускането образуването на тромби.

Вреди от кумарини

Кумарините имат потенциално токсично действие за черния дроб и бъбреците, поради което използването му като добавка в храните е силно ограничено. Въпреки това е напълно безопасно да се консумират храни, които в естествено състояние съдържат кумарини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес