Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на различни специалитети, предимно сладкиши и шоколадови вкусотии. Навярно главната причина за неголямата популярност на тонка боба е, че в по-стабилни дози той може да е токсичен.
В умерени количества обаче, тази подправка е същинско удоволствие за сетивата. Използва се най-вече за овкусяване на сладкиши, защото притежава вкуса на горчив бадем и уникално съчетание на аромати – на ванилия, канела, карамфил. Маслото от тонка боб (dipteryx odorata) е с лек горчиво-сладникав вкус и учудващо, има кристална структура, която му придава форма.
Шушулките на тонка боб идват от интересното дърво, познато като Ароматен диптерикс (Dipteryx odorata), член на семейство Бобови (Fabaceae). За негова родина се смята района на Ориноко в северната част на Южна Америка.
Самата дума тонка (tonka) има карибски произход и идва от един от местните езици във Френска Гвиана. Наричат тонка боба още тонкин боб, тонга боб, кумаруна одората (сoumarouna odorata) или само кумуруна, което е старото наименование на дървото, кумару (cumaru). Района Френска Гвиана тази ароматна подправка е известна като "боба, предвиждащ любов".
И днес тази страна наред с Венецуела, Колумбия и Бразилия са едни от малкото страни, в които дървото на тонка боб вирее. Основни производители на семенцата са Венецуела и Нигерия.
Самите тропически дървета са доста високи и подобно на повечето дървесни видове в тропическата джунгла, имат голяма продължителност на живота. Твърди се, че едно на всеки 100 дървета тонка боб може да достигне възраст до 1000 г.
Освен, че са доста високи, тези дървета се характеризират с едри и елипсовидни листа. Цъфтят с приятни виолетови цветове, а след този период се образуват и плодовете – шушулките, които освен в кулинарията, са много популярни и в парфюмерийната индустрия.
За Ароматният диптерикс в района на Карибския басейн местните жители вярват, че то има магически свойства. Смята се, че тонка боб е в състояние да сбъдва желания и да носи късмет. С тази цел гвианците мятат зрънца във водните басейни и си намислят съкровено желание с надеждата то да се изпълни.
Преди още повече време индианците в Южна Америка са смесвали семената тонка боб с мляко и пиейки тази смес, те вярвали, че поемат семето на Земята-майка или с други думи, пиейки отварата с диптерикс, те черпели земни сили.
Масло от тонка боб се добавя и към в базово масло, което преди се е използвало за ароматизиране на ритуалния тютюн Мапачо. Малко по-късно то се е добавяло и в пурите, което го е направило суровина за тютюневата промишленост, преди обаче то да бъде забранено в някои страни.
Състав на тонка боб
Както споменахме, тонка боб в големи количества може да е токсичен затова и до днес в някои страни не е разрешен и преди време е спрян като суровина в производството на тютюневи изделия. Тонка боб съдържа веществото кумарин, което е първото извлечено от него и на което в крайна сметка е кръстено растението.
Именно кумаринът е причината за приятния мирис на тонка боба и за използването му масово в парфюмерийната индустрия. Кумаринът е с горчив вкус и при големи дози има данни, че уврежда черния дроб при гризачи. Това е и причината много правителства да контролират като хранителна добавка. Смята се, че тонка боб синтезира кумарин, като защитна реакция, подобно на много тропически растения.
Употреба на тонка боб
Преди да бъде забранен в няколко страни, тонка боб намира широко приложение като заместител на ванилията, в производството на парфюм и в тютюневата промишленост. И до днес тонка бобът се използва в производството на някои видове тютюни (Dunhill Royal Yacht, Samuel Gawith 1792 Flake).
САЩ е една от страните, където растението е забранено и където преди то е било използвано за производствата на лекарства, предимно антикоагуланти, базирани на веществото 4-хидроксикумарин (4-hydroxycoumarin), което е химически дериват на кумарина, извличан от тонка боб. Самият кумарин обаче няма свойствата на антикоагулант.
Все още обаче тонка боб е суровина за парфюмерийната индустрия, като много често от него се правят сапуни с приятен ванилов аромат. Съществуват шоколади, с добавката на благоуханната шушулка, които дори печелят международни награди.
Кумару, наричано още бразилско тиково дърво набира все по-голяма популярност за производството на подови настилки. В САЩ те са извънредно предпочитани, защото са доста издръжливи и с приятни дървесни нюанси. У нас пък тонка бобът може да се намери в повечето магазини за подправки, като цената му за 5 г е около 4 лв.
Тонка боб в кулинарията
Споменахме, че тонка боб, с неговия уникален аромат смесица между ванилия, карамфил, канела и горчиви бадеми, е доста подходяща подправка за сладки изкушения. Може да се добавя в тестени изделия, пайове, пудинги, кремове, бисквити и бонбони, базирани на кокосов вкус и т.н., но най-добрият тандем на тонка боба е с шоколада.
Използвайте го пестеливо при направата на сладолед например или суфле. Счита се, че няколко зрънца на предостатъчни за ароматизирането на 1 кг тестено изделие. С тонка боб може да се приготви и доматен сос в италиански стил, който има превъзходен аромат и вкус.
Ползи от тонка боб
Немалко ползи може да има от маслото от тонка боб, което се счита, че е много добро средство за ароматно подхранване на сухожилията. Това масло се съчетава доста добре с масло от макадамия. Използва се единствено за външна употреба в пропорция 1:7 с базови масла. Може да го прилагате в зоната около врата е неголеми количества, защото действието му е силно – то има свойството да активира лявата предна част на мозъка и дясната тилна част.
Ето още за ползите от боб тонка и неговите употреби през годините:
Традиционните билкови лечения, които все още се използват до момента в горите на Южна Америка, признават важността на маслото от тонка като антисептик, тъй като се използва успешно за лечение на болки в ушите.
Бобъб се накисва в ром за лечение на порязвания, натъртвания, ревматизъм и дори ухапвания от змии.
Твърди се, че бобът има антиспазматични свойства и се използва за лечение на кашлица и астма. Като сигнализира на тялото да увеличи количеството секрети и отхрачващото свойство действа, извежда инфекциозните вещества от тялото и смазва белодробните канали. Това изчиства гръдната кашлица и облекчава астмата.
Много аромати се използват в парфюмерията с обещанието да привлекат противоположния пол. Зърното тонка е естествен афродизиак, със своя чувствен аромат, напомнящ топла ванилия. Това ухание е едновременно загадъчно и примамливо.
Високите нива на кумарин в боба действат като естествен инсектицид и репелент срещу молци. Проведени са много проучвания за употребата на кумарин и неговата сила в пестицидите. Изглежда, че кумаринът работи като естествен пестицид в дърветата и растенията, които го произвеждат, намалявайки броя на нападенията от насекоми и позволявайки на дървото /растението да се развива необезпокоявано.
Маслото от зърна тонка не трябва да се приема вътрешно и може да бъде токсично, ако се консумира. Трябва да се избягва с лекарства за разреждане на кръвта.
Необходими са повече доказателства, за да се оцени ефективността на зърната тонка при тези употреби:
- Кашлица;
- Крампи;
- Гадене;
- Спазми;
- Туберкулоза;
- Болки в ушите, когато се прилага директно;
- Рани в устата, когато се прилагат директно;
- Възпалено гърло, когато се прилага директно.
Използване в козметиката:
Олиото от бобът Тонка, поради своя специален аромат, се използва все по-често в различни козметични състави;
- кремове, емулсии, масла за тяло;
- продукти за грижа за косата;
- дезодорант;
- червила, балсам за устни;
- ароматът предизвиква състояние на релаксация, спокойствие и баланс;
- в парфюмерията се използва както като основна нотка, така и като фиксатор;
- се използва както за създаване на женски парфюми с ориенталски нотки, така и за мъжки парфюми, излъчващи елегантност и съблазън;
- придава на парфюми и други козметични продукти, еккзотични нотки.
Коментари