Покрай коледните празници се насладихме на аромата на канелата. Почти няма десерт, който да се приготвя за празника и в който да не се добавя щипка от тази ароматна подправка. Оказва се обаче, че този любим аромат е вреден, особено ако става дума за сладките, които купуваме готови от магазин и в които има канела.
Според Европейския съюз количеството от подправката в купешките сладки е прекалено голямо и това ги превръща във вредни. В британската преса излезе информация, че Европейският съюз ще ограничи съдържанието на канела в сладките, които се продават по магазините.
Причината е, че приемането на голямо количество от подправката вреди на организма – в най-използваният тип канела касия се съдържа веществото кумарин.
Кумаринът е естествено токсично вещество, което (ако се приема в големи количества) може да предизвика главоболие, както и поражения върху черния дроб, информират ни от вестник Дейли телеграф. Според изследователите препоръчителната дневна доза е 0.1 милиграм на килограм телесно тегло.
В Европейския съюз вече са приети препоръки колко да бъде количеството на канелата в килограм тесто. Максималната доза на кумарина е 50 милиграма на килограм тесто, което е използвано за изделия, които се приготвят и консумират няколко пъти годишно. За печива, които се приготвят и консумират почти ежедневно, препоръчваната от ЕС доза е 15 милиграма на килограм тесто.
За канелата и нейното количество в сладкишите стана дума в Дания по време на коледните празници. Властите там обявиха намерението си да ограничат производството на едни от най-любимите и традиционно приготвени коледни канелени рулца.
Датските сладкари вече са измислили друга алтернатива за приготвянето на тези сладки – ще използват друг вид канела, в който няма толкова голямо количество кумарин – цейлонски вариант.
В крайна сметка властите са взели решение да не ограничават производството на канелените рулца до месец февруари. В Швеция пък преценили на този етап да не вземат мерки срещу канелените сладкиши.
Коментари