Витамин Е

AdminAdmin
Администратор
94642k
Витамин Е

Витамин Е е семейство от мастноразтворими витамини, които са активни в рамките на тялото. Една част от членовете на това семейство се наричат токофероли и включват алфа-токоферол, токоферол бета, гама-токоферол и делта токоферол. Други членове на семейството на витамин Е са така наречените токотриеноли и включват алфа-, бета-, гама- и делта-токотриенол.

Функции на витамин Е

- Предотвратяване на оксидативния стрес - витамин Е помага за предотвратяване на оксидативен стрес, като работи заедно с група от хранителни вещества, които предотвратяват кислородните молекули да станат твърде реактивни. Тази група включва витамин С, глутатион, селен и витамин B3;

- Поддържане на здрава кожа - витамин Е директно предпазва кожата от ултравиолетовите лъчения;

- Защита срещу рак на пикочния мехур – адекватният прием на витамин Е води до 50% намаление на риска от развитие на рак на пикочния мехур;

- Витамин Е от храни, а не добавки, помага за защита срещу рак на простатата и болест на Алцхаймер – една от формите на витамин Е, гама-токоферол, но не и на алфа-токоферол, възпира разпространението на раковите клетки на простатата, но без да засяга здравите клетки. При прием на високи дози витамин Е чрез храната се намалява с 67% риска от болест на Алцхаймер;

- Витамин Е подобрява циркулацията на кръвта. Той е необходим за регенерация на тъканите, оказва благотворно влияние върху предменструалния синдром. Използва се при фиброзни образувания на гърдите;

- Витамин Е осигурява нормално кръвосъсирване и зарастването на белезите като предотвратява образуването на белези. Понижава кръвното налягане и предпазва от катаракта на очите;

- Витамин Е е много полезен за спортистите, защото поддържа здравето на мускулите и нервите, укрепва капилярите и стените, предотвратява появата на анемия;

- Други функции на витамин E - повечето от тези роли включват трансфер на химическа информация от една клетка в друга или в различни структури вътре в клетката. Това прехвърляне на химична информация е известно като "клетъчна сигнализация" и много изследователи смятат, че клетъчната сигнализация не може точно да се осъществи без помощта на витамин Е.

Дефицит на Витамин Е

Източници на Витамин Е
Снимка: 1

Ниските нива на витамин Е са свързани с проблеми на храносмилателната система, когато хранителните вещества се абсорбират слабо от храносмилателния тракт. Тези проблеми включват заболявания на панкреаса, жлъчката, чернодробни заболявания и др. Друга област симптоми, свързани с дефицит на витамин Е се нарича периферна невропатия.

Тази област се фокусира върху нервната система, проблеми на ръцете, дланите, краката и стъпалата. Болка, изтръпване и загуба на усещане в тези крайници са свързани с липсата на витамин Е. Кожните проблеми са също тясно свързани с дефицита на този витамин.

Когато се приема в много високи дози от 3000 IU или повече, е доказано, че витамин Е има токсични ефекти. Тези токсични реакции включват чревни спазми и диария, умора, двойно виждане и мускулна слабост. Националната академия на науките на САЩ определя горна граница за прием на витамин Е от 1000 мг (или 1500 IU витамин Е под формата на алфа-токоферол) за лица на 19 и повече години и важи само за прием на витамин Е под формата на хранителни добавки.

Експозицията на въздух и фабричната преработка е особено вредна за съдържанието на витамин Е в храната. При пшеницата, например, където по-голямата част от витамин Е се съдържа в пшеничния зародиш, търговската обработка премахва 50-90% от неговото количество. При преработка чрез печене или производство на паста, съдържанието на алфа-токоферол спада почти с 90%, а на бета-токоферол – с 43%.

Използването на някои лекарства може да намали доставката на витамин Е в организма, а именно такива, като антиконвулсантни лекарства и холестерол-понижаващи лекарства. Дългосрочната, редовна употреба на минерални масла също може да намали доставката на витамин Е в организма.

Фактът, че витамин Е е силно зависим от витамин С, витамин B3, селен и глутатион означава, че диета, богата на витамин Е не може да има своя оптимален ефект, освен ако тя е също така богата и на храни, които предоставят тези други хранителни вещества.

Ползи от Витамин Е

Витамин Е за красива кожа

Витамин Е може да играе важна роля при предотвратяването и/или лечението на следните заболявания: акне, болест на Алцхаймер, астма, атеросклероза, рак на гърдата, диабет, епилепсия, подагра, Базедова болест, мъжки стерилитет, макулна дегенерация, менопауза, мигрена, множествена склероза, болест на Паркинсон, псориазис, ревматоиден артрит, катаракта и др.

Огромното мнозинство от хранителни добавки с витамин Е съдържат една форма на витамина, а именно алфа-токоферол. По-конкретно, повечето добавки съдържат естествена форма на алфа-токоферол, наречена Д-алфа-токоферол. Могат да се намерят и добавки, съдържащи смесени форми на този витамин.

Предозиране с витамин Е

Витамин Е е много полезен, но предозирането му може да бъде вредно в някои случаи. Повишеният прием може да доведе до повишаване на кръвното налягане и триглицеридите и намали потребностите от инсулин на диабетиците.

Поради тази причина при прием на витамин Е от диабетици трябва да се контролира нивото на кръвната захар и при необходимост да се коригира дозата на инжектирания инсулин. Препоръчва се постепенното увеличение на приеманата доза витамин Е. В много редки случаи е възможно организмът да прояви по-висока чувствителност към витамина и да се получи алергична реакция.

Като цяло витамин Е е сравнително нетоксичен витамин. При по-високи дози могат да се появят диария, метеоризъм, гадене и повишаване на кръвното налягане. Както при всички витамини, така и с витамин Е не бива да се прекалява и рисковете от странични ефекти ще бъдат сведени до минимум.

Източници на Витамин Е

Храни с Витамин Е
Снимка: 1

Отлични източници на витамин Е са синап, ряпа и слънчогледовите семена, а много добър източник е спанакът. Добри източници на витамин Е са магданоз, зеле, папая, маслини, пипер, брюкселско зеле, киви, домати, боровинки и полезните броколи.

Бадемите са едни от най-добрите растителни източници на витамин Е. Бадемите осигуряват на тялото и необходимите полезни мазнини и като цяло са отличен начин за залъгване на глада между храненията.

Лешниците също са рекордьор по съдържание на витамин Е. Могат да се похапват директно, да се вложат в различни сладкиши с лешници, да се приготви вкусен тахан с тях.

Витамин Е в големи количества има и в сушените кайсии. Те подпомагат храносмилането, регулират нивата на холестерола.

Можем да си набавим витамин Е и от царевичното и соевото масло, всички видове ядки, марулите, граха, зеления боб, патладжаните, морковите. Съдържа се в къпините и авокадото. Животинските продукти като цяло са бедни на този витамин Е.

Витамин Е и красотата

Витамин Е и красотата

Витамин Е е сред най-важните витамини за женския организъм. Той увеличава способността за зачеване и благополучното развитие на плода. Но витаминът е изключително ценен и за външния вид и красотата на жената.

Приемът на добавки с витамин Е заздравява увредената кожа, заздравява косата и балансира хормоните. Помага за хидратирането на кожата, което в дългосрочен план я прави по-свежа и младолика. Ето защо в много серуми за разкрасяване и подмладяване витамин Е е задължителна съставка.

Витамин Е помага за регенерирането на клетките, защото е мощен антиоксидант, който действа противовъзпалително и успокоително. Може да се нанася директно върху лицето, за да намали съществуващите възпаления и да подмлади кожата.

Много полезно свойство на витамин Е е способността да намалява хиперпигментацията, особено ако е комбиниран с витамин С. Премахва белези, причинени от тежко акне, поддържа устните гладки и меки.

Маските с витамин Е пък омекотяват кожата, придават блясък и намаляват признаците на стареене. Все пак е хубаво да се отбележи, че витамин Е има свойството да се натрупва в порите, което означава, че прекалено честото му използване може да е вредно. Поради тази причина маски и кремове с витамин Е не бива да се нанасят повече от 2 пъти седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.5
52
45
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Хърс.БГ
Хърс.БГ
29.09.2015 20:32
Много полезна статия! продължавайте в същия дух :)
3
0