Капсаицин

Капсаицин

Капсаицинът /Capsaicin, 8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide/ представлява съставка, която се съдържа в лютите чушки/лют червен пипер/, явяващи се култура от семейство Картофови /Solanaceae/. Въпросните люти чушки произлизат от Северна и Южна Америка. В чисто състояние капсаицинът изглежда като кристален прах. Той не притежава особен мирис, но се отличава с лютото усещане, което оставя в устата. Образуван е от седем свързани алкалоида.

Съединението се топи при температура от 65 градуса по Целзий. Капсаицинът се явява слабо разтворим във вода. Но той се повлиява от алкохоли, хлороформ и др. Ето защо при консумация на прекалено люта храна, съдържаща капсаицин, човек може да се приеме алкохол, за да намали неговото въздействие. В големи количества капсаицинът може да се добие от люти чушки чрез извличане с помощта на ацетон. Полученият екстракт се отличава с оранжев или червен цвят. Съдържанието на капсаицин в него е от пет до десет процента.

История на капсаицин

Както вече стана ясно, лютото усещане, с което се сдобиваме, когато хапваме червен лютив пипер, се дължи на съединението капсаицин. То е открито през първата четвърт на деветнадесети век от П. Бухолц, но своето название получава десетилетия след това. Негов кръстник се явява Л. Треш. През втората половина на деветнадесетото столетие медикът с унгарски произход Е.Ходжис забелязал, че въпросният алкалоид е виновник не просто за силното парене в устната кухина, но и за отделянето на стомашен сок, който пък действал добре на храносмилането. През миналия век веществото е добито по синтетичен път.

Ползи от капсаицин

Усвоен чрез лютите чушки, капсаицин спомага за регулираното на киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси. Капсаицинът спомага за ускоряване на процесите в организма и по тази причина той бива включен в диетата на активно спортуващите. С голям успех се приема и от хората, които се опитват да се преборят с излишните килограми. Положителните ползи от ценната съставка на лютите чушки обаче съвсем не приключва само с това.

Люти чушки

Проучване на изследователи от Нотингамския университет, проведено неотдавна посочва, че капсаицинът може да се откаже ключов в борбата с онкологичните заболявания. Според изследванията той притежава способността да унищожава раковите клетки. В същото време той не повлиява негативно на организма. Теорията се потвърждава от научни експерименти, проведени с участието на лабораторни мишки. Статистика на Световната здравна организация сочи, че в страните, където се приема по-голямо количество от съединението чрез лютите чушки, процентът на починалите от ракови заболявания хора е по-нисък в сравнение с останалите.

Капсаицинът е вещество, което през годините е станало обект на множество изследвания. С течение на времето специалистите са открили, че то може да бъде използвано в различни сфери и с разнообразни цели. Капсаицинът се явява силно средство, което има способността да намали болката. Ценната съставка, съдържаща се в лютите чушки, се явява значим компонент за немалко мазила, кремове, гелове, които използваме заради сгряващото и противовъзпалителното им действие. Веществото може да се използва при терапии срещу проблеми със сърцето и съдовете. Освен това възпрепятства съсирването и затлачване на артериите.

Съставката се използва още в кремове, с които да намаляват болката на хората, страдащи от артрит. Влиза в състава и на препарати против псориазис и такива, борещи се с мигрената. Съединението спомага за предотвратяване на диария, възникнала заради бактериална инфекция. Капсаицинът влияе добре на циркулацията на кръв в тялото. Съществуват данни, че той влияе като афродизиак. Незаменимо негово качество е способността да повлиява на нервните рецептори, причиняващи болезнени усещания.

Освен всичко друго приемът на това вещество се оказва благоприятен и за белите дробове, тъй като подсилва тяхната тъкан. От друга страна спомага за по-бързото и лесно отделяне на нежелани секрети. Съединението зарежда с енергия и подобрява физическата активност, ето защо се предпочита от спортисти. Той може да повлияе положително и на хората, които се стремят към отслабване и извайване на фигурата, тъй като ускорява метаболизма, намалява апетита и възпрепятства образуването на мастни клетки. Така излишните килограми успяват да изчезнат лесно и то по естествен път.

Освен като фармацевтичен препарат той се използва и с други цели. Приложения на капсаицин могат да бъдат намерени и у дома. Така например той може да се употреби като инсектицид. Доказано е, че действа отлично в борбата с вредители като насекоми и плъхове. Веществото се прибавя към боята или лака, с които ще се обработва в последствие повърхността. Някои домакини го ползват и като помощно средство, с което да отучат домашните си любимци да точат ноктите си на дадено място.

Люто

Прием на капсаицин

Капсаицинът може да се приеме перорално под формата на таблетки, които се предлагат в аптеките. Възможно е при тяхното поглъщане да се усети парене, в което обаче няма нищо странно. Това усещане може да се наблюдава в рамките на месец. С продължителната употреба на веществото обаче то ще отшуми. Приемането на храна двадесет минути след взимането на капсаицин може да намали усещането за парене. Все пак за хората с чувствителен стомах е препоръчително да се консултират с медицинско лице, преди да пристъпят към ползване на продукта.

Вреди от капсаицин

Капсаицинът е вещество, с което трябва да се внимава много. При попадането му в носа и очите той причинява болезнено усещане /парене/, отделяне на сълзи, понякога и загуба на реч, замайване. В случай че попадне в носа и очите ще усетите парене, което ще премине след около един час. За да облекчите неприятното усещане, можете да намажете засегнатото място с някакво растително масло или мед.

Ако проблемът не премине, потърсете лекарска помощ. Понякога, макар и рядко, при досег се наблюдава проблеми с дишането, проблеми с очите, дерматит и кръвотечение от носа. Веществото не се препоръчва на бременни жени, кърмачки и хора, които са чувствителни към него. Капсаицинът също така не бива да се употребява и от лица, страдащи от язви. Преди да прибегнете до използването на веществото, не забравяйте да се консултирате с медицинско лице.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати