Кверцетин
QuercetinKvercetin

Кверцетин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Кверцетин

Кверцетинът принадлежи към огромна група хранителни вещества, които са известни под общото наименование биофлавоноиди, притежаващи мощни антиоксидантни свойства. Те придават червен или син цвят на растенията и са открити през далечната 1930 година от д-р Сент Дьорди, който открива, че биофлавоноидите могат да укрепят клетъчните стени по толкова добър начин, колкото и витамин С не може.

Кверцетинът е един от най-известните биофлавоноиди, който притежава най-високата антиалергична активност. Кверцетининът е силно противовъзпалително вещество, което защитава от заболявания храносмилателната система, очите и дихателните пътища.

Ползи от кверцетин

Една от най-важните ползи от кверцетина е способността му да укрепва клетъчните стени. Това го прави и един от най-важните регулатори за хистамина, което пък е от първостепенно значение за правилното функциониране на имунната система.

Смята се, че кверцетинът спира развитието на алергии още в зародиш, а причините за това са две. На първо място, той има силно противовъзпалително действие, успешно защитаващо белите дробове. Предпазва от сълзене на очите и подуване на дихателните пътища в резултат на контакт с полени. Това означава, че е изключително полезен и в борбата с артрит и астма.

Кверцетинът предпазва очите и носа, но не предизвиква сънливост, каквато се забелязва при прием на медикаменти за лечение на алергии.

Кверцетин бори депресията

Кверцетинът успешно се бори със състояния като депресия, умора, стрес, предпазва стомаха от проблеми, има изразено действие в борбата срещу рака. Редица са изследванията, които доказват противораковите свойства на кверцетина. Той пречи на раковите клетки да се размножават, противодействие на туморните процеси в устата. Помага и при терапия на левкемия.

Хората, които приемат достатъчно кверцетин, са с по-нисък риск от инфаркт и инсулт, както и с намалена опасност от образуване на тромби. Този важен биофлавоноид предпазва от язви и кръвоизливи в стомашната стена и червата, регулира функциите на най-важните системи – имунната, ендокринната и нервната система.

Друго много важно действие на кверцетина е антиоксидантното – блокира действието на свободните радикали, забавя процесите на стареене на клетките, миокарда и роговицата на окото.

Кверцединът ефективно предпазва от потенциални заплахи за сърцето, идващи от холестерина. Редовната консумация на храни с кверцетин предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Кверцетинът е ефективен при лечение на възпалителни болести, катаракта, разширяване на вените, болести, породени от измръзвания и изгаряния. Използва се в козметични средства за намаляване на бръчките и подмладяване.

Студът през зимните месеци изсушава кожата, изсмуквайки влагата от нея, което причинява червени петна и бръчки. Тук отново на помощ идва кверцетинът, който има свойството да овлажнява кожата, да я успокоява и стяга. Вкарването на кверцетин действа директно върху колагена, който се е важен фактор за красивия и млад вид на кожата.

Източници на кверцетин

Ябълките съдържат кверцетин

Най-добрите източници на кверцетин са ябълки, ягоди, череши, кайсии, боровинки, вишни, цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци, праскови, лук, зелен лук, домати, чесън и зелен чай. Други такива храни са каперсите, гроздето, горските плодове, праза, зелето и червеното вино.

Прием на кверцетин

Прием на кверцетин

Редица специалисти препоръчват прием на кверцетин най-вече през пролетните и летните месеци, когато организмът трябва да преодолее алергичните състояния, свързани с различните цъфтежи и полени.

Все пак продължителен прием не е много препоръчителен. Това обаче важи само за хапчетата, защото храните, богати на кверцетин, са много полезни. За съжаление те не са достъпни през цялата година, защото се вижда от горните редове, че най-добрите източници на биофлавоноида са предимно летните плодове.

В този случай на преден план излизат хранителните добавки, които често съдържат не само кверцетин, но и други полезни минерали и витамини.

Кверцетинът се прилага и при хипертония, повишена чупливост на капилярите, атеросклероза, ревматизъм, инфекциозни и други заболявания.

Приемът на кверцетин е много важен, защото повишава способността на организма да се бори с различни заболявания и състояния, улеснява адаптацията и помага на имунната система успешно да се справя с проблемите, които всеки нов сезон носи със себе си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати