Лукът е нещо повече от лютив зеленчук, който може да ви накара да плачете. Той е богат на фитохимикали, подобни на тези в чесъна, които имат много ползи за здравето. Лукът и чесънът са част от семейството Allium, съдържащо серни съединения, които им придават уникалната миризма и вкус.
Лукът оказва много ползи за здравето, включително помага за регулирането на кръвната захар, има антиканцерогенни свойства, той е мощен антиоксидант, укрепва сърцето и заздравява костите.
Има много предимства за здравето от преминаването на диета, богата на плодове и зеленчуци - това е безспорно. Известно е, че лукът е с високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, а и кверцетинът в лука е по-усвоим от тялото, отколкото от други храни, които го съдържат.
Лукът може да помогне за понижаване на кръвната захар и може да помогне за елиминиране на някои от страничните проблеми, предизвикани от диабет тип 2.
Лукът е източник на различни видове антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Лукът може да помогне да се борим с раковите клетки, тъй като научните изследвания показват, че има обратна връзка между приема на лук и риска от рак.
Лукът може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта, триглицеридите и за намаляване на образуването на съсиреци. Лукът може също да помогне за изграждането на силни кости и за намаляване на риска от остеопороза, да се бори със специфичните бактерии, свързани с образуването на пептични язви.
А сега е моментът да разгледате нашата галерия и да се замислите как да добавите повече лук към диета.
Коментари