Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лукът е способен на това! Виж неговите 6 най-важни ползи

Лукът е способен на това! Виж неговите 6 най-важни ползи

ЗориЗори
Гуру
5088k
2 от 6 Снимки

2. Антиоксиданти


Лукът е източник на витамин С, фолиева киселина, калций, желязо и фибри. Той също е богат на различни фитохимикали - по-специално един, наречен кверцетин. Кверцетин може да помогне за елиминирането на вредните свободни радикали в организма и намаляването на вредния холестерол. Това е важно, защото лошият холестерол може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Според Националната асоциация на лука има изследвания, които показват, че кверцетинът от лука е по-усвоим от този в други храни, които съдържат кверцетин като например чай и ябълки.

Други фитохимикали в лука като дисулфиди и трисулфиди имат и други важни ползи за здравето, които изследователите все още проучват.
Интересен факт е, че лукът, използван при готвене, не намалява съдържанието си на кверцетин, а той просто се прехвърля в готовото ястие.

Лукът е нещо повече от лютив зеленчук, който може да ви накара да плачете. Той е богат на фитохимикали, подобни на тези в чесъна, които имат много ползи за здравето. Лукът и чесънът са част от семейството Allium, съдържащо серни съединения, които им придават уникалната миризма и вкус.

Лукът оказва много ползи за здравето, включително помага за регулирането на кръвната захар, има антиканцерогенни свойства, той е мощен антиоксидант, укрепва сърцето и заздравява костите.

Има много предимства за здравето от преминаването на диета, богата на плодове и зеленчуци - това е безспорно. Известно е, че лукът е с високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, а и кверцетинът в лука е по-усвоим от тялото, отколкото от други храни, които го съдържат.

Лукът може да помогне за понижаване на кръвната захар и може да помогне за елиминиране на някои от страничните проблеми, предизвикани от диабет тип 2.

Лукът е източник на различни видове антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Лукът може да помогне да се борим с раковите клетки, тъй като научните изследвания показват, че има обратна връзка между приема на лук и риска от рак.

Лукът може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта, триглицеридите и за намаляване на образуването на съсиреци. Лукът може също да помогне за изграждането на силни кости и за намаляване на риска от остеопороза, да се бори със специфичните бактерии, свързани с образуването на пептични язви.

А сега е моментът да разгледате нашата галерия и да се замислите как да добавите повече лук към диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати