Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»4 ползи за здравето от червения лук за намаляване на риска от рак

4 ползи за здравето от червения лук за намаляване на риска от рак

4 ползи за здравето от червения лук за намаляване на риска от рак

Използването на лук за лечение на заболявания, свързани с бактерии, вируси, гъбички и хронични такива датира от египетските лечебни практики, регистрирани преди векове. Червеният лук обаче заслужава специално внимание, защото е един от най-добрите източници на хранителни вещества, борещи се с рака.

Днес изследователите смятат, че до 40% от раковите заболявания могат да се предотвратят само с промяна в хранителните навици. Съединенията и хранителните вещества, намиращи се в червения лук, са свързани с намаляване на риска от развитие рак на простата, на стомаха и много други видове рак.

Червеният лук е различен от другите сортове лук като сладкия лук и белия лук с по-мек вкус. Освен аромата и цвета си червеният лук няма да ви накара да плачете, а също така съдържат различни съединения, които могат да потискат растежа на рака. Те са част от колективното семейство на цъфтящи растения, принадлежащи към семейството на алиумите, известни с богатото си съдържание в аминокиселини, съдържащи сяра. Това семейство зеленчуци е обстойно проучено за неговата защита срещу дегенеративни заболявания като рак.

Полза за здравето № 1: Подобрява пътищата за детоксикация

Предполага се, че общият антиоксидантен профил на червения лук увеличава активността на глутатион. Тези защитни системи предпазват от рак, като инхибират възпалението, възстановяват увреждането на ДНК и тъканите, неутрализират свободните радикали, елиминират канцерогените от черния дроб и поддържат различни пътища за детоксикация, които премахват токсините от тялото. Високото съдържание на сяра в червения лук само поддържа естествената способност на организма да детоксикира.

Сярата стимулира няколко противовъзпалителни процеса, които насърчават заздравяването чрез прилагане на антиоксидантни защитни сили. Сярата е едно от най-добрите хелатиращи агенти, които се свързват с тежки метали в кръвта и изхвърлят тези токсини от тялото. Сярата е от съществено значение за здравето и дейността на хормоните, ензимите, нервите и червените кръвни клетки.

Всяка намеса в тези биологични процеси може да доведе до натрупване на канцерогени и до засилено възпаление и увреждане на тъканите, които впоследствие увеличават рисковете за рак.

намаляване риска от рак на гърдата

Лукът също е богат на кверцетин, мощен биофлавоноид. Кверцетинът помага за премахване на прекомерните нива на естроген от тялото. Този антиоксидант също стимулира функцията на черния дроб за детоксикация на естроген и други канцерогенни агенти. Раковите клетки на матката, гърдата, яйчниците и простатата са свързани с наличието на рецептори за свързване на естроген.

Кверцетинът също показва структурни сходства с естрогена, което ги прави възможно противораково лечение за лечение на ракови клетки на гърдата.

Полза за здравето №2: Повишава общия имунитет

Червеният лук съдържа стимулиращи здравето съединения, които подобряват цялостния ви имунен отговор. И хранителните съединения, открити в червения лук, действат върху организма, използвайки антибактериални, противогъбични и антивирусни ефекти, за да намалят тежестта върху имунната система. Съдържанието на флавоноиди, което допринася за тези химиопревантивни свойства, е по-високо в червения лук, отколкото в белите или жълтите членове на семейството. Алицинът е антиоксидантно съединение, изобилно концентрирано в червения лук.

Алицинът е ефективен за унищожаване на патогени, които отслабват имунния отговор и подпомагат развитието на рака. Той се бори с гъбички, бактерии и вируси. Поради тези причини червеният лук е полезна карминативна билка, която засилва храносмилателната функция и подобрява дисбалансите в микрофлората на червата.

Наред с подобряването на естествените способности за детоксикация, кверцетинът също има голямо влияние върху намаляването на възпалението. Кверцетинът е толкова силно противовъзпалително средство, че добавките на това съединение се предлагат на пазара за подобряване на възпалителния отговор на имунната клетка, свързан с освобождаването на хистамин.

Полза за здравето № 3: Регулира нивата на захарта

Червен лук и риба

Едно от предимствата на консумацията на червен лук вместо жълт или бял се дължи на ниския гликемичен индекс. Червеният лук има гликемичен индекс (GI) 10 по скалата от 0 до 100. Това означава, че червеният лук по-бавно освобождава енергия, което повишава нивата на кръвната захар. Ядене на храни, които не повишават кръвната глюкоза, ако е полезно за предотвратяване на развитието на диабет тип 2.

Нарушеният глюкозен метаболизъм е един известен принос за развитието на рак. Поддържането на стабилни нива на инсулин е от решаващо значение за предотвратяване на физиологични процеси, които могат да допринесат за рак. Ниският GI на червения лук е свързан с понижаване на кръвното налягане, увеличаване на притока на кръв, инхибиране на атеросклерозата (втвърдяване на артериите), а също така подпомага регулирането на образуването на мастни клетки. Тези ползи за здравето значително намаляват риска от рак, защото са свързани с подобряване на метаболизма. Това влияе на хормоналната функция и здравето на репродуктивните органи. Всичко това в комбинация с противовъзпалителните свойства на кверцетина позволяват на червения лук да помогне за неутрализиране на свободните радикали, които допринасят за увреждане на ДНК, анормална активност на клетките и растеж на рака.

Полза за здравето № 4: Потиска растежа и развитието на раковите клетки

Високите нива на кверцетин в червения лук получиха заслугата в някои проучвания за защита срещу рак на ларинкса и стомаха, както и репродуктивни ракови заболявания.

Предпазва от мутантна активност p53

Салата с червен лук

Антоцианините са естествено съединение, което придава на червения лук техния червен нюанс лилав цвят. Антоцианините действат като мощно антиоксидантно оръжие в борбата срещу мутантния ген, наречен p53, който причинява оксидативен стрес и е свързан с растежа на тумора. Антоцианините в червения лук естествено инхибират разрушаването, което анормално функциониращият ген p53 може да причини върху клетките и тъканите. Пигментиращите съединения в антоцианините също са отчасти отговорни за защитните ефекти, които червеният лук упражнява срещу растежа на тумора. Антоцианините потискат способността на раковите клетки да мигрират и образуват тумори, като инхибират ангиогенезата. Ангиогенезата е разрастването на нови кръвоносни съдове, които са ракови клетки. Чрез инхибиране на ангиогенезата раковите клетки не могат да образуват тумори или да се разпространяват в нови области на тялото. Супер хранителният кверцетин отново разкрива своя мощен антиоксидантен потенциал.

Кверцетинът е толкова ефективен при пречистване на свободните радикали, че притежава способността да предотвратява растежа на туморните клетки.

Правилно обработка на червен лук

Както при много храни, има трикове за готвене на червен лук, за да получите най-големите ползи за здравето. Ето няколко съвета, които можете да използвате, за да гарантирате, че получавате най-голямо количество хранителни вещества от червения лук в кухнята.

- По-голямата част от съдържанието на антоцианин е в червената кожа на лука. Избягвайте да белите лука и да хвърляте тези части, които се борят с рака;

- Алициновото съединение в лука се отделя само когато лукът е нарязан или натрошен. Подобно на чесъна, е полезно да се активира алициновото съединение, като се нарязва лук няколко минути, преди да го добавите към рецептите;

- Топлината разгражда много от антиоксидантите в червения лук. Помислете да готвите червен лук на слаб огън и избягвайте високи температури, за да ограничите загубата на хранителни вещества.

Правилно хапване на червения лук за повече ползи

Салата с червен лук и цвекло

Как ще включите червения лук в диетата си, за да намалите риска от рак? Ето списък на начините, по които можете да добавяте червен лук към диетата си всеки ден:

- Добавете към чили рецепти или използвайте като гарнитура;

- Нарежете фино на салати;

- Комбинирайте в домашно приготвени мариновани зеленчуци;

- Добавете червен лук през последните 2 часа, в който костен бульон къкри;

- Смесете червения лук с традиционния жълт лук във френска лучена супа;

- Пригответе студени супи като Гаспачо;

- Леко соте или печен и използвайте в смесени зеленчуци за бургери или в ястия с киноа;

- Нарязвате на салати с пилешко и риба тон или приготвяте домашна салса;

- Смесете суровия червен лук в Гуакамоле или в други сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest