Gotvach.bg»Статии»Витамини»Биофлавоноиди

Биофлавоноиди

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Цитрусови плодове

Биофлавоноидите представляват група антиоксиданти, които имат редица ползи за здравето. Те са пигменти в растенията, като наличието им се свързва с червеното, жълтото или синьото оцветяване на плодовете и растенията. От биологична гледна точка ролята им е в два аспетка – защита от микроби и насекоми и привличане на внимание чрез красивия цвят.

Ползи от биофлавоноди

Проучванията относно свойствата на биофлавоноидите започват да се извършват едва през последните години. Първоначално са открити като спомагателни агенти на витамините, които увеличават тяхната полза, което важи особено за витамин С.

Смята се, биофлавоноидите имат много важно значение относно предпазването от диабет.

Някои от тях предпазват от лош холестерол, а други влияят върху катарактата, свързана с диабет. Основното действие на биофлавоноидите е да предпазват от вредните свободни радикали.

Доказано е, че тези растителни пигменти проявяват много по-мощно антиоксидантно действие от познатите антиоксиданти като витамин Е и С. Те подпомагат изчистването на организма от токсини и то в дългосрочен период.

Биофлавоноидите предпазват от тромбоза, язва, подобряват еластичността на кръвосносните съдове, което е своеобразна профилактика срещу инсулт.

Този вид антиоксиданти са изключително полезни за здравето на сърдечно-съдовата система, защото предпазват от плаки по кръвоносните съдове и намаляват холестерола.

Видове биофлавоноиди

Проантоцианидини – те се съдържат в плодове като боровинки и ягоди. Освен че имат антиоксидантно действие и се борят със свободните радикали, те повишават и нивата на витамин С. Проантоцианидините заздравяват кръвоносните съдове и намаляват разграждането на колагена. Вещества от този вид биофлаваноиди се използват в денталната медицина за предпазване от зъбен камък.

Епикатехин – среща се най-вече в какаото и според някои специалисти е ключов за здравето на сърцето. Освен нормалните свойства на биофлавонодиите той не само се бори със свободните радикали, а извършва цялостен процес в разграждането и премахването им от тялото.

Кверцетин – среща се във всички източници на биофлаваноиди, но най-вече в цитрусовите плодове. Кверецетинът се счита за най-активният от групата. Има отлично антивъзпалително действие, антидиабетична активност, а някои му приписват дори антиканцерогенни свойства.

Кверцетинът е много важен регулатор на хистамина в тялото, което е от изключително значение за регулиране на дейността на имунната система. Кверцетинът спира алергиите, още в началото на развитието им. Това го прави важна съставка в препаратите срещу сезонните алергии.

Източници на биофлавоноиди

Най-богатият източник на биофлавоноиди са цитрусовите плодове. Те са богати на биофлавоноидите рутин, кверцетин и други, които увеличава усвояването на витамин С, на който са богати цитрусите.

Цитрусите са богати и на диетични фибри, които регулират кръвната захар и понижават холестерола. Те са богати на калий и същевременно с това бедни на натрий, което ги прави полезни за намаляването на кръвното налягане.

Почитателите на виното трябва да знаят, че то също се нарежда в списъка на богатите източници на биофлавоноиди. Какаото е много богато на биофлавоноиди – предимно на епикатехин, за който се знае, че влияе благотворно върху кръвоносната система.

Всички дребни плодове като ягоди, боровинки, касис, малини и други подобни съдържат редица биофлаваноиди, но най-богати са на проантоцианиди и кверцетин. Тези плодове са много полезни срещу инфекции. Орехът също е богат на биофлаваноиди.

Орехи

От зеленчуците много богати на биофлаваноиди са къдравото зеле, броколите и жълтия лук. Соята и соевите продукти притежава биофлавоноиди, като най-много има в тофуто и соевото мляко.

Голямо предимство на биофлаваноидите е, че те се усвояват лесно от организма, а и се изхвърлят лесно, защото имат водноразтворима структура. Това прави приемът им напълно не само изключително полезен, но и напълно безвреден. Достатъчно е само да се набавят пресни източници на ценните вещества.

Дефицит на биофлавоноиди

От горните редове става ясно, че биофлавоноидите са изкючително важни за здравето и имунната система.

Дефицитът им може да доведе до редица неприятни проблеми, но най-често срещаните симптоми са неустойчивост на капилярите, изразяваща се в червени или ситни петънца по кожата, кръвотечение от венците, възпаления и болка в ушите.

Всички тези симптоми наподобяват тези на дефицит на витамин С, чието усвояване се подпомага именно от биофлавоноидите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес