Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МащеркаЗаедно с около шестдесетте си разновидности, включващи френска мащерка, лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че тази подправка ще добави благоухание в живота ни....
26 Януари
1
Червена пълзяща мащеркаThymus serpyllum е латинското название на червената пълзяща мащерка, която в разговорната реч се нарича още брекландска мащерка, дива мащерка или бабешка мащерка и е вид цъфтящо растение от семейството на ментата Lamiaceae...
12 Септ.
Ето защо имате газовеЕдин от най-унизителните моменти в ежедневието на един човек (или поне така се приема от мнозина) е да изпусне газове на публично място. Понякога няма как, тялото ни предава и издайническият звук може да смути вас или околните...
03 Дек.
Кулинарна употреба на мащеркаАроматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай от мащерка, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави....
24 Юни
1
Етерично масло от мащеркаЧаят от мащерка пък се прилага при болно гърло, за лесно отхрачване, при болки в крема. Неслучайно мащерката присъства в много сиропи за кашлица.
Но какво знаем за ползите и приложенията на маслото от мащерка?...
24 Юни
Патица с мащеркаПоръсваме зеленчуците с останалата мащерка и всичко разбъркваме добре. Връщаме я във фурната и печем още 10 мин....
14 Февр.
Гризини с мащеркаРазточва се на тънка правоъгълна кора, отгоре се намазва с олио и поръсваме сушена мащерка.
Срязва се правоъгълника на две части по дължина и се реже на соленки с дебелина 1 см....
27 Януари
Рататуй с мащеркаДобавете чесъна и доматите в тенджера, прибавете дафиновия лист и мащерката, малко сол и черен пипер.
Задушете докато доматите омекнат. Върнете зеленчуците при доматите и задушете за още 15 минути....
19 Юли
Оберете дюлите навреме! Ето защоДюлите трябва да се берат нито прекалено рано, нито прекалено късно.
Те нарастват средно с 2-4 грама на ден. Преждевременната беритба на дюлите води до влошаване на вкусовите качества.
При закъснение на беритбата пък...
25 Септ.
Яж зеле редовно! Ето защоОще в Древен Египет, Гърция и Рим са били известни лечебните свойства на бялото главесто зеле. В състава му се съдържат захари, белтъчини, мазнини, целулоза, ферменти, минерали, соли и голям комплекс от...
08 Юли
Вършете добри дела! Ето защоСъс сигурност сте се питали дали има справедливост в живота. Това е донякъде философски въпрос, но пък отговорът може да промени света около нас. И ако да, то как точно работи справедливостта и как добрите дела могат да изменят...
01 Юни
Ето защо сте непрекъснато гладниГладът е естествено чувство за всеки човек. Рано или късно през различните етапи през живота си всеки минава през период на липса на апетит или на по-засилен такъв. Има обаче и критични моменти – непрекъснато сте гладни...
23 Септ.
Ето защо сте постоянно уморениЧувствате се уморени през цялото време? Не сте сами. Двама от всеки петима съобщават, че се чувстват уморени през по-голямата част от седмицата, а изследванията на Световната здравна организация (СЗО) показват, че 1 от 3...
02 Септ.
Курсове за пречистване с мащеркаЗа целта можете да използвате следната рецепта с мащерка:
Пригответе отвара от мащерка:
- Кипнете 500 мл вода, добавете 15 г мащерка.
- След 20 минути бавно варене, изключете котлона....
20 Окт.
Отглеждане на мащерка в градинатаИзвестни са над 350 вида дива мащерка, затова ще споменем само латинското име на род Мащерка – Thymus....
14 Септ.
Мащерка срещу хроничен алкохолизъмЗалейте 15 грама суха мащерка с 1 чаша вряла вода. Запарете 15 минути и прецедете.
Приема се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден. В съчетание с алкохол мащерката предизвиква гадене....
27 Февр.
Пържоли, мариновани с мащеркаДобавяме ситно нарязаната мащерка, дафиновия лист, оцета и бялото вино.
Оставяме ги да се мариноват за 12 часа в хладилник. Преди приготвяне отцеждаме месото от маринатата. Изпържваме го в сгорещена свинска мас....
29 Юли
1
Постен грах с мащеркаПочистват се и се нарязват лукът и морковът на дребно. Изсипват се нарязаните зеленчуци в тенджера с загрято олио.
Задушавате зеленчуците за около 3-4 минути. Добавяте и брашното, разбърква се непрекъснато, за да няма...
07 Февр.
1
Панирани крилца с мащеркаЯйцата се разбъркват с червен пипер, мащерка и галета. Първо потапяте крилцата в брашното, а след това в яйчената смес и се запържва в масло до златисто-кафяво....
07 Септ.
Италиански гризини с мащеркаДобавяме ароматните - сушени и стрити мащерка (3 ч.л.) и босилек (2 равни ч.л.). Нарязваме на много ситно около 20 листенца пресен естрагон и го прибавяме в купата....
06 Май