Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Баклавата на бабаБаклавата на баба
08 Януари
Взимаме подходяща тава и започваме да нареждаме корите. Слагаме половината от корите и слагаме плънката. Отгоре нареждаме останалите кори. Разтапяме пакетчето масло и поливаме баклавата....
Баклавата на мамаБаклавата на мама
01 Февр.
2
Оставяме да изстине и заливаме баклавата. Оставяме поне едно денонощие баклавата, за да се напои хубаво....
Новогодишна баклава на ромбоидиНовогодишна баклава на ромбоиди
28 Дек.
С нож се правят два разреза на кръст. После всеки получен триъгълник се нарязва на ромбоиди. Залива се с останалита мазнина и печем баклавата на 170 градуса до златисто около 30-35 минути....
Как да нарежем красиво зеленчуцитеКак да нарежем красиво зеленчуците
25 Окт.
1
Такива дебели пръчици лесно се превръщат в кубчета, като се нарежат на няколко парченца. По този начин се получават идеални кубчета за мусака, а също така за различни видове ястия....
Кратка история на баклаватаКратка история на баклавата
11 Окт.
Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турският град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост....
Как да нарежем един заек на порции?Как да нарежем един заек на порции?
06 Окт.
Заешкото месо е изключително полезно, то превъзхожда останалите видове месо не само по вкусови качества, но и по съотношение на пълноценни/непълноценни белтъчини. С други думи белтъчините в заешкото месо се усвояват на 90...
Как да замразим нахутКак да замразим нахут
07 Юли
Ето как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
Как да изсушим дренкиКак да изсушим дренки
18 Март
Оставете ги да се отцедят. Целта на кисненето в подсолена вода е да се премахнат всички малки мушички. Наредете дренките върху мрежа за сушене. Сложете мрежата на сянка, на подходящо проветриво място....
Как да карамелизираме лукКак да карамелизираме лук
08 Януари
2
Лука нарежете на филийки, а после на полумесеци. Сложете олио на тигана да загрява. Щом е готово, пуснете вътре лука да се пържи. Трябва да хване златист захар. Прибавете захарта и объркайте добре....
Гювеч Да си оближеш пръститеГювеч Да си оближеш пръстите
16 Ноем.
1
Нарежете месото на кубчета и го запържете. Към него добавете лука, нарязан на полумесеци, и морковите на колелца. Добавете картофите, доматите, подправките и виното....
Яхния Да си оближеш пръститеЯхния Да си оближеш пръстите
05 Февр.
Добавям нарязаните на не много едро картофи, заливам с малко вода да се задушат, прибавям магданоз и подправките. Разбърквам и местя в тенджера, заливам с топла вода да покрие картофите....
Тригуни Да си оближеш пръститеТригуни Да си оближеш пръстите
26 Септ.
1
Печем на 200 градуса в загрята фурна за 15 минути. Предварително се сварява сиропът от захарта и водата и се оставя да се охлади....
Как да си направим пестоКак да си направим песто
19 Окт.
Как да си направим песто? Първата стъпка за приготвянето на вкусно песто е да начукате чесъна и кедровите ядки заедно с морската сол. За целта използвайте хаванче....
Как да сварим лесно кестениКак да сварим лесно кестени
06 Август
Варете ги около 15 минути след момента на завиране на водата. Извадете тези вкусни варени кестени и ги прехвърлете в купичка. Вече всички знаем как да сварим лесно кестени. Насладете им се....
Свински ребърца Да си оближеш пръститеСвински ребърца Да си оближеш пръстите
14 Септ.
1
Ребрата се измиват хубаво и се слагат в подходяща тенджера с вода (да ги залее), бахара, черния пипер, кромида-обелен и срязан на 4 и солта (който има тенджера под налягане, е за предпочитане - става по-бързо)....
Паштейш да Ната (Portuguese Custard Tarts)Паштейш да Ната (Portuguese Custard Tarts)
07 Май
1
Поставя се на умерен котлон и се вари, докато кремът се сгъсти. Сваля се от огъня и бавно започва да се добавя сиропът при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка....
Как да си направим домашна юфкаКак да си направим домашна юфка
12 Май
Охладеното тесто разделете на малки топки, поръсете ги с малко брашно и ги притеснете, така че да могат да минат през машинката за паста....
Как да си направим домашно сиренеКак да си направим домашно сирене
27 Януари
Отвийте и нарежете на малки калъпи. Отново сложете капака и оставете за още 1 час, за да се утаи суроватката от домашното сирене. Прехвърлете подсиреното мляко в леко влажен тензух, който се завързва на бохча....
Как да изсушим домати във фурнатаКак да изсушим домати във фурната
07 Юли
Нарежете доматите по дължина, махнете семките и ги сложете в тавичка върху хартия за печене. Овкусете ги със сол и захар. Сложете ги във фурната на 90 °C да се сушат за около 4-5 часа, докато станат тънки....
Как да нарежете сиренето на тънко?Как да нарежете сиренето на тънко?
02 Юни
Благодарение на кордата можем да нарежем сиренето на тънки парчета, с перфектната равна повърхност....
Как да си направим домашно краве сиренеКак да си направим домашно краве сирене
20 Дек.
3
Оставя се да се изцежда, като мазането със сол се повтаря. След като се е изцедило добре, се поставя в хладилник, пак на решетка. Обръща се на 24 часа. Домашното краве сирене е готово....
Как да си направим домашно филе ЕленаКак да си направим домашно филе Елена
03 Ноем.
Филето Елена ще трябва да престои 2-3 седмици, като го държите под наблюдение да не мухляса или пресъхне. Ето как да си направим домашно филе Елена....
Панирани охлюви, чаша бира и оркестърът да свириПанирани охлюви, чаша бира и оркестърът да свири
07 Окт.
Насладете се на тези панирани охлюви, чаша бира и оркестърът да свири....
Как да приготвя кашкавал в кори за баницаКак да приготвя кашкавал в кори за баница
29 Юли
Откакто разбрах как да приготвя кашкавал в кори за баница, го правя много често....
Как да си нарежем кашкавала за мезе?Как да си нарежем кашкавала за мезе?
25 Януари
Стига да разполагате с достатъчно кашкавал, свободно време и фигурки за оформяне на тесто, може да нарежете кашкавал с формата на сърца, ромбове и др....