Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Калиев Сорбат (Е202)Същност и получаване на калиевия сорбат
Е202 е калиева сол на сорбиновата киселина. Тази киселина в природата се намира в сока, който се извлича от плодовете на дървото офика....
08 Февр.
Колко калиев сорбат се слага на киселото зеле?Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разрешава използването на калиев сорбат като хранителен консервант и е определила ограничение за количеството калиев сорбат, което може да се използва в хранителни...
02 Март
Калиев броматАко се добави обаче в по-високи дози или хлябът не се пече достатъчно, както и ако температурата не е достатъчно висока, тогава от него оставят остатъчни количества, които са вредни....
28 Окт.
Калиев ацесулфамФормула на Калиев асцесулфам
Химичната формула на калиевия асцесулфам е C4H4KNO4S или CH2C(O)N(SO2)2K....
01 Март
Същност на иридологиятаИридологията е наука, която изучава връзката между патологичните промени в организма и промяната в ириса на окото.
Иридологията е не само наука, но и изкуство. Необходима е солидна подготовка и познания, за да може да...
09 Август
Същност на психокинезатаСъщност на психокинезата
Въздействието върху неживата материя посредством мислите, тоест с тяхната енергия, е фантастична идея, но това е едно от проявленията на психокинезата....
29 Януари
Проантоцианидин - същност и ползиНай-масово разпространението мнение на много лекари и други специалисти е, че той не вреди на нашия организъм. Проантоцианидинът много рядко може да причини странични ефекти при използването му....
20 Март
Евгенол - същност, свойства, източнициКулинарите, които обичат по-силните подправки, често включват в рецептите си една от тях - карамфил. Тя придава на ястията специфичен аромат, но освен това има и много ползи за здравето, защото е известна с антисептичните...
12 Окт.
Арарут - същност и ползиС приема на арарут доставяме на организма си и калций, манган, калий, което заздравява костите, улеснява метаболизма и оросява мозъка....
15 Юни
Моноцити - същност, функции, значениеСлед десетилетия на относително развита медицина и над 15 години достъпен Интернет, едва ли остана човек, който да няма поне бегла представа, че имунната система работи посредством белите кръвни клетки - левкоцитите....
18 Февр.
Антикоагуланти - същност, свойства, приложениеЕдно от най-характерните свойства на кръвта е нейната способност да коагулира - или, просто казано, да се съсирва. Това осигурява навременно спиране на кръвотечението при нараняване, както и затваряне на раната срещу...
06 Февр.
Акупресура - същност и приложенияВъзможностите на конвенционалната медицина стават все по-големи, а интересът към алтернативите е все така стабилен, ако не и нарастващ.
Което едва ли е толкова странно - модерните, полусинтетични антибиотици, които...
02 Януари
Йогалатес - същност и ползиКакво е йогалатес? Йогалатес е комбинация от йога и пилатес. Както може би знаете, йога е древна практика, която работи върху обединението на ума и тялото, а пилатес е техника от упражнения, фокусирана върху укрепването...
23 Окт.
Шугаринг - същност и предимстваШугаринг (техника със захарна паста, подобна на кола маската) е много древна техника за обезкосмяване предавана от векове, още от старите цивилизации на Месопотамия, Египет и Гърция.
С годините използването на тази...
19 Ноем.
Куркумин - същност и ползиКуркумин се нарича активното вещество, което се намира в характерната за индийската кухня подправка, известна като куркума.
Куркумата е основен продукт в създаването на подправката къри, която се състои от няколко...
03 Ноем.
Олигоелементи - същност и ползиОлигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални вещества (химични елементи), които се съдържат в организма в много малки количества, но участват в голяма част от биологичните функции....
28 Август
Пектин - същност и ползиПектинът е структурен полизахарид, или по-просто казано спада към групата на разтворимите хранителни влакнини. Има способността да образува високовискозни разтвори и свързва жлъчните киселини в червата. Използван е най-често...
08 Януари
Цитокини - същност и въздействиеЦитокините са малки хормоноподобни белтъчни информационни молекули. Цитокинът се освобождава на повърхността на една клетка и взаимодейства с рецептора на друга близка клетка. По този начин се предава сигнал между двете клетки...
16 Дек.
Аграматизъм - същност и причиниВижте повече в следващите редове за Аграматизма - същност и причини:
Самото заболяване се дължи на различни нарушения в мозъка и по-точно в областта, която отговаря за речта....
05 Септ.
Лактобацили - същност, свойства, източнициЛактобацилите са едни от най-важните в групата на млечно-киселите бактерии, повечето от които превръщат лактозата и други въглехидрати в млечна киселина. В повечето случаи те са непатогенни; много видове играят положителна...
16 Юни
Баене - същност и ползиБаенето спада към традиционната българска магия и лечебни обреди. Смятано от някои за суеверие и „бабини деветини”, баенето има огромна сила и до ден днешен е широко разпространено по нашите земи.
Баенето е едно от...
04 Юли
2
Приапизъм - същност и рисковеПриапизъм е състояние, в което пенисът е в ерекция, но ерекцията не е свързана с полова възбуда, освен това е постоянна и болезнена, не завършва с еякулация и не дава полово удовлетворение на мъжа.
Подобно състояние може...
31 Юли
1
Водородна вода - същност, ползиВсе по-популярна в световен мащаб става водородната вода. Научните изследвания показват, че тя е силен антиоксидант и намалява умората в мускулите. Нейната ефективност в хидратацията на клетките и естествената детоксикация...
16 Окт.
Криотерапия - същност и предимстваКриотерапията представлява начин на лечение чрез студ (ниски температури) и се използва вече доста често в козметиката, както и в медицината. Чрез много ниски температури криотерапията лекува злокачествените и доброкачествените...
27 Дек.
Биофлавоноиди - същност и ползиБиофлавоноидите представляват химични съединения с уникална биологична активност и действие. Те са част от големия род на антиоксидантите. Биофлавоноидите са тези, които придават характерния цвят на плодовете и зеленчуците...
21 Дек.