Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кекс за поменПекох кекса за помен, да се пукне и до суха клечка. Стана пухкав и вкусен кекс!...
04 Дек.
Питка за поменАктивираме маята във малка част от топлото мляко със захарта и малко брашно. Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко. При пресятото брашно прибавяме маята и млечната смес, след което замесваме еластично тесто.
Тестото...
29 Февр.
2
Погача за поменВ купа разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло място, за около 10 мин., за да втаса.
През това време в отделен съд пресейте брашното и солта, като в средата трябва да се направи кладенче...
08 Февр.
1
Сладки снежинки за елхата и трапезатаРазбийте яйцата със захарта и като старателно разбърквате, сипете меда, затоплен в микровълнова фурна или на котлона, за да стане течен, и добавете подправки по ваш избор.
В тава насипете брашното, настържете отгоре маслото...
11 Май
Пита за помен ПътнинаПоставете тавата във вече нагрялата фурна и печете питката за помен 20 минути на 180 градуса и около още 20 минути на 160 градуса....
12 Юни
Варена пшеница за поменПшеницата се накисва във вода за няколко часа. Излива се водата, сипва се отново вода и се слага да се вари до пълна готовност.
Сварената пшеница се отцежда от водата, разстила се върху чиста кърпа и се оставя за час,...
11 Февр.
Постни питки за поменВ купа пресейте брашното, добавете солта, захарта, олиото и разтворената мая в малко топла вода.
Замесете тесто, като наливате поетапно по малко топла вода (никога не съм измервала количеството на водата). Намажете купата...
15 Юни
2
Варено жито за поменЖитото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната.
Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода.
После...
12 Юли
3
Обредна Пита за ПоменВърху всяко охлювче поставяме парче маслина, а в средата се оформя кръст за помен на нашите починали близки.
Печем в загрята фурна 170°C до златисто около 40-45 минути....
30 Август
Трапезата на ВеликденТе са първият елемент, който ще присъства на Великденската трапеза.
Традиция да се боядисват яйцата съществува от хиляди години. Това се е случвало още в древен Египет, Рим, Персия и Китай....
05 Май
1
Трапезата на БлаговещениеПрепоръчва се на трапезата за Благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя....
25 Март
Каква е трапезата на Коледа?Трапезата на Коледа е изключително богата и за разлика от трапезата за Бъдни вечер на нея се сервират отбрани месни ястия....
10 Дек.
Трапезата на Малка БогородицаТова е семеен празник, като някъде се правят на тази дата и събори с игри, надпявания и се приготвя обилна празнична трапеза....
08 Септ.
Трапезата на Сирни ЗаговезниНа Сирни заговезни – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо.
На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца, от масло и мляко....
26 Февр.
Как се прави помен за задушницаТрадицията изисква да се правят и помени или наричани още раздавки, подавки....
18 Февр.
Как се прави помен за мъртвите?Традиционно на помените на три или шест месеца дрехите на починалия се раздават на приятелите и близките му, прави се и богата трапеза.
Последният канонен помет за покойника се прави на една година от смъртта му....
06 Март
Задължителните храни за трапезата виУчени от Великобритания ви отговарят, като съставиха списък с продуктите, които задължително трябва да присъстват почти винаги на трапезата.
1. Зехтин. Ако обичате салати, то започнете със зехтина....
22 Август
2
Подгответе трапезата за Бъдни ВечерКъсно тази вечер цялото семейство ще се събере около трапезата, с която да посрещне Рождество Христово. Трапезата на Бъдни вечер трябва да е тържествена....
24 Дек.
Афродизиаците са на трапезата ниАфродизиаците могат да направят незабравима една обикновена вечеря. Те са мощно оръжие за съблазняване и поддържане на огъня на любовната страст.
Много афродизиаци влизат във всекидневното ни меню, а ние дори не се досещаме...
30 Януари
Какво се слага на трапезата за Великден?Основното ястие на Великденската трапеза, разбира се, е печено агнешко с дроб сарма.
Традиционно на Великденската трапеза на българина присъства и козунакът....
27 Февр.
Как се прави жито за помен?Основните съставки за приготвяне на жито за помен са: жито, около 250 грама, един пакет обикновени бисквити. Като трябва да знаем, че няма да използваме цялото количество на опаковката....
23 Септ.
Помело, полято с ромОбелете, почистете от бялата кожичка плода помело и разделете месестата част на филенца.
Залейте ги със смес от захарта и рома, украсете с листенцата мента и поднесете....
18 Февр.
ПомелоНевероятно полезният и същевременно сочен и вкусен плод помело е познат на хората от цели 4000 години назад във времето, като първи започват да отглеждат помело китайците....
29 Юли
4
Предложение за коледна декорация за трапезатаТъй като предстоят едни от най-очакваните празници, в които семейството се събира около трапезата, ви предлагаме една интересна идея за декорация на празничната трапеза....
23 Дек.