Христо Петров
Новак
Моята стенаРецепти5СнимкиСтатииСъветиКоментариФорумни теми32Постове във форума144За менИзпрати съобщениеточки458
Продукти
½ ч.ч. зехтин (или олио)
½ ч.ч. разтопено масло – в случай, че не постите, разбира се!
50 гр. коняк
½ ч.ч. захар
3-4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
мъничко индийско орехче и/или карамфил за аромат
настъргана портокалова кора
сока от 1 портокал
1 с.л. канела на прах
орехи за поръсване
За сиропа:
1 ч.ч. мед
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
портокалови корички
1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
Можем най-напред да приготвим сиропа, който трябва да изстине, след което ще потапяме в него горещите сладки. Другият вариянт е да приготвим първо сладките и да ги оставим да изстинат, а след това да ги потапяме в горещия сироп, още докато е върху котлона.
Сиропът се приготвя като към водата прибавим захарта и оставим да ври няколко минути на слаб огън. Добавяме и портокалови корички и пръчка канела, за да стане сиропът ни още по-ароматен. След като сместа покъкри 5-10 минути на слаб огън, я махаме от котлона и добавяме 1ч.ч. мед. Разбърква се добре. Сиропът е готов. Оставяме го да изстине и се заемаме с приготвянето на нашите меломакарона.
Приготвяме тестото като рабъркваме добре или разбиваме с миксер зехтина, разтопеното масло (по избор!), коняка, захарта, настърганата портокалова кора и ароматните подправки.
Добавяме постепенно брашното и с ръка замесваме пухкаво меко тесто. Оформяме сладките и ги подреждате в намазнена тавичка.
Печем на средно загрята фурна (160-180 градуса) за около 30минути, докато порозовеят.
Още докато са топли сладките се потапят в сиропа и се оставят така за минута-две, за да се напоят добре. След това ги подреждаме в чиния и поръсваме със ситно смлени орехи и канела.
Как да сварим елда
Елдата се почиства и се залива със студена вода за няколко часа.
В тенджера с вряща вода се добавя елдата – съотношение 1:3 – 1 ч.ч. елда, 3 ч.ч. вода.
Вари се около 20 мин на тих огън. След което се оставя да изстине в съда. При варенето се увеличава обема
1/2 кг брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. ванилия
Рецепта:
Всички продукти се смесват в дълбока купа, като единият жълтък от яйцата се отделя.
Щом тестото стане гладко и достатъчно меко, от него се оформят еднакви по размер топчета, които се подреждат в намаслена тава с разстояние едно от друго около 2 сантиметра. След това курабийките се намазват с разбития с малко вода жълтък и се поръсват със захар.
Пекат се в умерена фурна до златисто.
100 гр. шоколад за готвене
6 жълтъка
250 мл сметана
200 гр. захар
1 с.л. нескафе
1 пакетче ванилова захар
50 мл водка
малко сол
В подходящ съд смесете жълтъците, захарта и ваниловата захар с помощта на миксер. Загрейте сметаната, докато заври, след което дръпнете от огъня. Прибавете шоколада, нескафето, щипка сол и разбъркайте добре, докато шоколадът се разтопи.
В охладената шоколадова смес добавете крема от жълтъци, водката и разбъркайте добре. Готовия ликьор изсипете в стъклен съд и съхранявайте в хладилник.
150 мл. пр. мляко + 300 мл. олио + 1/4 к.л. лимонтозу. Слагам пасатора и бавно издигам нагоре.Прекрасно става.
взимате прясно мляко,сварявате го,изчаквате да поистине,с пръста на ръката пробвате,трябва млякото да е топло дотолкова,че пръста ви да търпи топлината,след това наливате прясното мляко в буркан и слагате 1 супена лъжица кисело мляко,разбърквате добре,да стане хомогенна смес,слагате една капачка и завивате буркана за 4-5 часа с дебела кърпа(одеалце),слагате в хладилника за още няколко часа и е готово! :y: