Ваня Стойчева
Помощник Готвач
Моята стенаРецепти54Снимки181Статии38СъветиКоментари19Форумни теми7Постове във форума19За менИзпрати съобщениеточки2894
Какво готвите в събота?
Често прибягвам до леща яхния или супа от червена леща. Приготвям се още от сутринта. Лесно и бързо.
Какво готвите в събота?
Друга бърза рецепта за този момент е Спагети Болонезе. Да, не се изискват кой знае какви кулинарни умения, но децата я обичат и често ме спасява. Лесно и бързо.
Какво готвите в събота?
Днес спасихме положението със сандвичи на тост. Лесно и бързо.
Препоръчайте добрите сладкарници във вашия град
Страхотното място, което аз бих препоръчала е в гр. София, ул. "Гургулят" 27. От години това място има неподръжаем собствен стил. Приготвяните продукти са със собствен аромат неподвластен на годините, разпознаваем и привлекателен както като вкуса така и с високото си качество. Лично аз съм вървяла не веднъж километри пеша, за да се сдобия с някоя вкусотия от това място. Вече има лесен достъп до там
Търся рецептата на тази торта
Да това е десерта, сърдечно благодаря.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Добавям рецепта за Селска салата, която съм научила от моята баба с.Трифоново, Монтанска област. Т.2 Кухнята на нашите предци. Салатата е с варени картофи, печени чушки и кълцан лук. Овкусява се със сол и олио, може да се добавят и пера пресен праз.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Предлагам рецепта за местна кулинария, с 100% домашни продукти. А тя е: Салата със спанак и смокини. Спанакът се бланшира за 10 мин., смокините се нарязват на четвъртинки. Подреждат се в чиниите, поръсва се със слънчогледово семе и се овкусява със сол, лимон и мед. От гр. Монтана.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Добавям рецепта за Сиропирана баница с халва, моята баба с.Трифоново, Монтанска област, я наричаше Сиромашка баница. Т.2 Кухнята на нашите предци.
В хладка вода или 100 мл мляко разтваряме маята за хляб, слагаме лъжичка захар.
Правим кладенче в брашното, чукваме яйцето и сипваме сместа с маята. Добавяме щипка сол.
Замесваме. Разрязване на шест топчета и разточваме кори върху мушама.
На всяка кора слагаме олио поръсваме обилно халва и повдигаме мушамата, за да се навие.
Подреждаме в тавата и печем. Правим сироп от захарта и водата и когато баницата е напълно изстинала я заливаме с горещия сироп.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Предлагам рецепта за местна кулинария Т.1, с 100% домашни продукти. Чушки с доматен сос. Чушките се пекът и белят, доматите се спържват на лютеница, овкусява се със сол и чесън. Област Монтана.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Предлагам рецепта за местна кулинария Т.1, с 100% домашни продукти. Кьопоолу. Рецепта е по добруджански. 6 бр. едри патладжани; 2бр едри печени чушки; 2бр домати; 1 глава лук. Патладжаните се разрязва на половинки и се пекат. Обелват се и се оставят да се отцедят, периодично се отцеждат през 30мин поне 2 часа. Когато са готови се объркат хубаво с дървена лъжица. Добавят се ситно нарязаните чушки и домати, настъргания лук, ако го изпуснете за поне 30 Мин във вода няма да люти. Добавяме 5 супени лъжици олио и оцет на вкус.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Направено е, може да се видят на профила ми.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Споделям с Вас една стара рецепта от тефтерите за Войнишки гурбии, северняшки край.
http://recepti.gotvach.bg/r-84772- Войнишки гурбии
Добър апетит!
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Здравейте, предлагам една специфична рецепта от моето детство, предупреждавам, това е вкус с който трябва да свикнеш, не е за всеки. Рецептата е за Зряла царевица. Когато наесен сме установили, че от млечната царевица са останали куленчета, които са станали вече твърди не ги хвърляйте, ползвайте тази рецепта. Трябва ви печка на дърва и дървесна пепел от нея. Царевицата се наронва, вари се докато умекне. Водата се отцежда и в царевицата се изсипва пепелта без големите въглени. Разбърква се хубаво с пепелта. Задушава се 15 минути, измива се хубаво с хладка вода през гергив. По този начин се лющи и става мека. Слага се в тенджера и отново на печката докато направи пръстен, като при варене на боб.
Традиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Здравейте, добавям пролетна рецепта, която също съм научила от моята баба и много харесвам, но отново предупреждавам този вкус не е за всеки, на много от вас може да им се стори странна и дори неприятна.
Комбус
Продукти
1 кг. щавляк
5 глави пресен лук
3бр. яйца
сол на вкус
олио
(изсушени червени чушки)
Приготвяне
Щавлякът се измива и нарязва. Лукът се измива и се нарязва. В дълбок тиган се изсипва олио хубаво да покрие дъното и се загрява на котлона. Добавя се лукът, бърка се да не загори докато леко умекне. Добавяме щавлякът и продължаваме да бъркаме докато промени цвета си на тъмно зелен(почти кафяв). Добавяме яйцата и изключваме котлона, те се сготвят от топлоната му и след изключването. Добавяме сол на вкус или сирене. Може да се сервира с препечени филийки и да се топи, както сме правели като деца и както са правели нашите дядовци в миналото. Ако имате изсушени червени чушки, можете да ги разварите и да ги добавите обелени към така приготвения комбус докато е още топъл, ще стане фантастичен.
Коя е любимата Ви национална кухня?
Обожавам да опитвам храна. Когато пътувам това да пробвам нови неща е огромна част от удоволствието. Впечатлена съм от много храни и поради тази причина немога да избера, коя е любимата ми национална кухня. Но пожелавам на всички да можем да опитаме на място повечко от съществуващите рецепти
С какво поднасяте палачинките?
В къщи ги хапваме предимно сладки, а децата видят ли шоколад веднага искат палачинки