Моите форумни теми

Ваня СтойчеваКога да пуснем децата в кухнята?
Децата лесно се палят и нямат търпение да придобият нови умения. Хубаво е от малки да ги оставяме да ни помагат. Но е страхотно, когато усетим, че са достатъчно големи да се справят добре и съвсем сами с някой лесни рецепти. Колко големи обаче трябва да бъдат те?
Ваня СтойчеваКакво готвите в събота?
Често не ми е останала никаква храна за събота, а искам да изкарам времето си навън. Как да бъда добра домакиня и все пак да не се лиша от време със семейството или приятелите?
Ваня СтойчеваСподеляме рецепта, споделяме емоция
Всяка година елхата ми получава нов подарък, нова играчка, която допълва пъстрата палитра от цветове, събрани до момента. Но с какво е по-различна елхата ми тази година. Тази година тя е украсена с любовта на моите сръчни приятелки. През годините събирах ръчно изработени подаръчета за елха, които допълваха украсата до момента, но в кутията ми към днешна дата има достатъчно коледни подаръчета, за да украся дръвчето само с тях. Моите сръчни приятелки са ми подарявали коледни кукли (парцалени ангелчета), коледни сладки за елха (твърдо изпечени), дървени елхички, цветни шишарки, бастунчета от станиол, ботушчета от цветна хартия, топки от жъладчета, плетени снежинки и да не пропусна герлянди от цветни макарони, сламки и листчета. Любовта и сръчността на приятелките ми през годините е украсила и разнообразила и моите кулинарни умения. Всяка споделена от тях рецепта с повод или без повод е станала повод ние да бъдем заедно, да прекараме времето си заедно и да споделим емоциите си правейки нещо заедно. Колко нови рецепти научих тази година, едва ли мога да кажа точно, но всяка една от тях ще запазя като мил спомен. Рецептата за Трес Лечес, рецептата за Кюнефе, рецептата за ликьор с орехови кори, питка Слънце, американски бургери, суфле с козе сирене, рататуй. А безспорен мой лидер на рецепта, която аз съм споделила по искане на близки и приятели, е Кексът на леля. А когато оценката на близките и роднините ми е била свързана с оценки, божествено и великолепно определено няма по-прекрасен подарък за мен от това. А подаръкът за тях-близки, приятели и роднини е възпитанието в добрият вкус и закодирането на висок стандарт и стил на хранене. Мисълта за това да се върнеш към този вкус, който многократно си определял като великолепен и превъзходен, мисълта да знаеш, че има такава превъзходна и великолепна храна винаги ще те връща в дома и при близките ти, където ти отново и отново ще се чувстваш великолепно. А когато емоциите са споделени, убедена съм ще има защо да очакваме една нова и още по-светла и вълнуваща година. А коя е вашата любима рецепта за споделяне? Споделете с нас вашите емоции и прочетете вълнуващите коментари на останалите кулинари. Спорна година, приятели!
Ваня СтойчеваПрепоръчайте добрите сладкарници във вашия град
Членовете на този сайт сме ценители на хубавата храна и в повечето случаи знаем как да я приготвим. Има дни обаче когато ни се иска да се оставим в професионалните ръце на сръчни сладкари и да се изкушим с нещо различно от приготвяните от нас рецепти. Приемате ли предизвикателството да ни препоръчате оценената най-високо от вас исладкарница, сладкарска къща ли салон за вкусни изкушения? Това, което мен ме изкушава най-много, е собственият стил, подхода към клиентите и домашният уют в мястото което аз бих препоръчала. И за да не звучи като реклама, препоръчвам да споделим град и адрес, пък който има интерес сам да си провери мястото.
Ваня СтойчеваТърся рецептата на тази торта
Здравейте, ходихме в Македония и хапвахме в страхотно заведение. За десерт си поръчах домашна торта /тъй като не мога да кача снимка по-надолу ще се опитам да я опиша/ някой може ли да сподели рецептата. Единственото което разпознах е, че е сиропирана с прясно мляко. Изглежда като реване, но бяло с шупли. Вкуса е балансиран, не натрапчив, няма излишна захар, усеща се сякаш хапваш някакъв вид крем карамел, но от който тече мляко, а от друга страна е изцяло бял на цвят.
Ваня СтойчеваКакво количество имате предвид, когато казвате 1 ч.ч.?
Здравейте, едно от най-разпространените означения за количество е една чаена чаша, но признавам си аз пиша ч.ч. дори когато имам предвид нещо средно между чаена и кафена чаша, защото имам останала от някогашните комплекти чаени чаши, които днес ние ползваме предимно за кафе.
Ваня СтойчеваТрадиция по райони, рецепти от всички краища на страната! Включете се
Да запазим рецептите, които ни осигуряват връзка с миналото Създавам този форум, защото вярвам, че всички участващи в кулинарната игра на Готвач.бг са истински българи и истински кулинари и можем заедно с общи усилия да допълним и подпомогнем събирането на информация за традицията на изконно нашата кухня и кулинарния регион в който живеем. Идеята ми е породена от статия от 2009г. в електронен български ежедневник в която се казва, че кулинарна карта на България може да се направи само с активното участие на читателите, а в случая на ползвателите на сайта. Предлагам следните правила: 1. Предлагайте само местни рецепти с местни продукти от вашият регион, като посочвате местоположението възможно най-точно – съвременна кулинария 2. Спомнете си рецепти от миналото ви, които вашите баби са ви приготвяли, нека да е рецепта която е позабравена, не масово и широко разпространена, отново посочете най-точно селото, региона от който идва – кухнята на нашите предци 3. Потърсете в местните читалища и културни центрове, запазени традиционни за региона рецепти – културна история 4. Снимайте и качвайте снимки от местни тържества, обреди и обичай. Ако във вашето село или град се провежда местен празник на баницата, питката, сиренето, млякото, чевермето, чушката, чубрицата, киселото мляко или пък селото ви приготвя традиционен курбан - нека споделим традицията. Предварително благодаря на всички, които ще се включат и чакам с нетърпение да видя пъстротата на Българската кухня и уменията на българските кулинари.