Анонимен
Анонимен
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Анонимен
Ваня, аз от години ползвам само една марка и не сменям, защото е умерено кисел, сладникав е и като че ли има вкус и на малко карамел. Carapelli. Balsamico Di Modena. С богат и плътен вкус и е подходящ за сосове, заливки и директна употреба. Пише още : оцет от шира. Много го харесвам.
Анонимен
Това е вид готвене, така казано за ценители на кулинарията. Специален метод в който храната предварително се запечатва , вакумира и се готви на Бен Мари при определена постоянна температура. Нямам такъв уред, но и не мисля да си купувам.
Анонимен
Купувам насипен боб максимум до 2 кг и за 48 ч го държа във фризер, а после го насипвам в сух буркан и ползвам.
Анонимен
Старая се. Готвя само в тенджера под налягане и не запържвам плънките си, а и рядко пържа, броят се на пръсти пържените ми ястия, повечето са на фурна, а и не готвя като за "световно", тази лазаня с тиквички която я пуснах още се търкаля из хладилника. Готвя само със зехтин, е, ползвам пък само масло за сладкишите си. Храня се основно с млечни продукти, черен хляб по една тъничка филийка от време на време с някой и друг плод и най-вече кисело мляко, постни храни също обичам, но месо не обичам и го избягвам, хапвам, но не е моята храна, избягвам всякакви колбаси, вкъщи направо съм ги забранила да се купуват. Ако се купуват такива неща да са вносни шунки, поне си е някакво истинско месо, а и да ухае на истинска шунка. Сокове не пия от кутии... друго... не се сещам в момента. Старая се и да не смесвам видовете храни . Това си важи само за мен, другите вкъщи да правят каквото си искат и да се хранят както си искат. По желание е всичко.
Анонимен
Винаги намаслявам тавата/формата и поставям хартията за печене изрязана по диаметъра, такова е правилото, защо, не знам, но така го правя. Никога самата хартия не се намаслява, не е необходимо. Ползвам я много често и съм се заредила с много рула хартия за печене. За мен е огромно удобство при изпичането на всякакъв сладкиш, а и не само.
Анонимен
Всякакви желирани сладкиши обичам, а и много са полезни. През зимата всяка вече в 1/3 ч.ч сок от компот си слагах по половин пакетче желатин и го прибирах в хладилника. На сутринта ми беше закуската. Хубаво е за костите ни. Това прочетох и това правих. Вили, не съм доволна от тази желираща захар. Ползвах я за направата на сладко, ами - не!
Анонимен
Да, Вили, ще се включа в темата ти и ще изкажа персоналното си мнение подкрепено с пример. Днес приготвих младо телешко с картофи в тенджерата под налагане, поднесох и шопска салата. Според някои потребители, те за мен не са кулинари и затова ги наричам така, трябваше ли да плесна една чиния с телешкото с картофи поръсено с магданоз и да го снимам, та коя от Вас не е приготвяла такова ястие...Дали трябваше да снимам и шопската си салата, ама на, пусто нямах маслини в момента, та да я озаглавя, примерно, "Мешана Гръцка салата с остри маслини Каламата, смешно, нали...За тези неща става въпрос, схващаш.. Вече бях потресена от пуснатата салата от краставици наречена "Змия" и да ти кажа честно, ако някой ми поднесе такава салата с това заглавие окончателно ще ме откаже да я хапна. Какво да търся като рецепта в тази салата, вкус, начин на приготвяне, поднасяне, естетика, рецепта уникална... едно нищо и това е. Грозно! Но, има и едно НО! защото една потребителка с целия акъл е пуснала едно LIKE! и коментар колко е оригинална....това последното вече ме довърши окончателно. Какво да търся в рецепта като: "Пилешки бутчета с картофи .." и тази потребителка носи титлата "Готвач"?!? Друга беше пуснала снимка на "Миш-маш", върху който можех и да повърна, само като го гледам, а какво остава да го опитам. ..Да не споменавам рецепти измислени с марули, редени домати с лук, печени чушки с чесънче, сладоледи от магазина ,но с плодове...!?! и още и още.. а и някакви грозни сандвичи...направо не мога да ги прескоча. Всеки, или в повечето случаи всеки, лятото приготвя бързи и лесни рецепти, но защо трябва да ми се натрапват, като уникални рецепти?? Не можеш да плеснеш една чиния с парче сирене, краставица и белен домат и няколко маслини и да смяташ, че това е кулинарно творчество и да го публикуваш... не става. Трябва да има всеки и себеуважение като кулинар, ако има такава претенция, нали?? Заради "ГОТВАЧ.БГ специално съм се абонирала в няколко чужди кулинарни сайта и от там черпя идеи и се опитвам да ги прилагам. Не винаги са успешни опитите ми и съответно не пускам снимки и рецепти за да не се излагам пред Вас, и да не правя ненужен трафик , а и най-важното, имам претенциите за добър кулинар, а като такъв не бих си разрешила да публикувам неуспешна рецепта и грозна снимка, както и това, че няма никога да пусна рецепта на чиния със сирене, домат и краставица и да и дам гръмкото название, примерно: "Бърза и витаминозна вечеря с два продукта..." Това е моето мнение и си го отстоявам, а както забелязвам и на други прекрасни кулинари. Поздрав! PS да допълня, че ако още веднъж видя някъде палачинки, окончателно се оказвам да ги приготвям. Втръснаха ми!!
Анонимен
Да, приготвям домашен сладолед. На стената си съм пуснала снимки на два вида, едното е нуга и е с фантастичен вкус, а другия е още по-хубав, а и за двата вида не е необходимо да имам машина. Категорично не купувам от магазините, защото са изпълнени с всякакви добавки, тези които имам като рецепта са ми съвсем достатъчни. Като рецепти не са сложни, има яйца, хубаво мляко, сметана ,аромати, но най-важното е, че винаги стават при тях грешка - няма.
Анонимен
Не, Илияна не става на кристали. Можеш да ги погледнеш на снимка и по това ще се ориентираш, дали ти харесват или не. Вили, пробвай Нугата, сигурна съм , че ще ти хареса, лесен е и винаги е с прекрасен вкус, а другия му трябват оригиналните съставки, можеш да го пропуснеш, въпреки че е разкошен. Дала съм в рецептите подробни обяснения. Нали за това ги пускаме тези рецепти, да се пробват, аз как ти пробвах баничките, разкошни са.
Анонимен
И двата вида мая ползвам, но предпочитам сухата , защото предварително никога не я активирам за разлика от живата. Губи ми време. Всичко хвърлям накуп в миксера и оставям да се измесва тестото. До момента не ме е предала. Ползвам френската на пакетчета от 11 г за 1 кг тесто.
Анонимен
simpoliq :Да ви кажа честно скоро подобриха явно качеството на сухата мая и нещата приготвени с нея стават страхотни. Също повече съм за сухата, тази която ползвам е и бързодействаща, и съм доволна. С живата мая много силно ми ухаят на мая сладкишите и затова я избягвам.
Анонимен
simpoliq :Много си права Мария, прясната понякога мирише доста дори и при печене се усеща. Точно след изпичане много силно ми мирише, въпреки че зная, че и ти ползваш малки количества мая, както и аз.
Анонимен
simpoliq :От опит разбрах че и с 1/2 се получава същия резултат хем по здравословно и по малко се усеща. Напоследък все по често се говори че маята не е полезна. Да, така казват, че не е полезна и затова на 500 г брашно слагам не повече от 6 г суха мая. Напоследък и на 1 кг брашно се научих да добавям само по 7 г мая и пак става много добре. Изчакването на втасване си е същото както и при едно пакетче от 11 г , така и от 7 г мая.
Анонимен
Ваня, как ги съхранявам, няколко тиквички нарязвам на кубчета, заедно с малко патладжан и поставям в найлоново пликче и във фризера. Така имам под ръка зимата за гювеч. С една дума никак не ги съхранявам, а и при нас, тук в София има целогодишно тиквички, предполагам, че зимата са внос от някъде си. Купувам определено. Тиквичките не стават за замразяване, много вода има в тях и ако съм замразила повече освен за мусака с кайма зимата друго не приготвям. За пържене категорично не стават или поне на мен не ми харесват.
Анонимен
Измивам, почиствам, леко го бланширам във вряща вода, колкото да си смени цвета и веднага го вадя, изцеждам, охлаждам и напълвам найлонови пликчета и във фризера. Бланширам го за да омекне и по-лесно да го сложа в пликчетата. За мен това е най-добрия начин на замразяване. Но аз правя малко, защото има цяла зима в магазина до мен. Внос е. Така приготвям около 1 кг колкото да имам под ръка, ако правя гювеч. Нямам повече и място, само три чекмеджета са ми.
Анонимен
Обичам да имам всякаква техника, тя ми е помощник в кухнята, така че съм се обзавела с всичко. Като се започне от хубава кафемашина и се стигне но стационарен миксер. Всичко ми върши прекрасна работа. Единствено нямах, а много го търсих ръчен сладкарски блендер за маслено тесто, е намерих и днес ще го закупя. Това е един много смешен уред, но с голяма полза при приготвянето на това тесто.
Анонимен
Краставицата на кубчета, копър- една връзка - предпочитам тъмен копър, малко олио, сол, люспа чесън не повече, галета задължително - около 2 с.л. и гъсто кис. мляко висок процент масленост. Поръсвам със счукани орехи.
Анонимен
Илияна, що магданоз?? не е ли копър...хм. Магданоз според мен не става за таратор, ама вкусове всякакви.