Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Ето в кои случаи киселото зеле е вредно

Ето в кои случаи киселото зеле е вредно

Кисело зеле със заешко
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.

Киселото зеле в хранителната диета на хората

Киселото зеле е познато като хранителен продукт още в древни времена, като в Китай има свидетелства, че е приготвяно преди 2 хиляди години.

В Европа този продукт става известен преди хиляда години и намира широко разпространение на континента. Киселото зеле не само дава още едно вкусово качество на изходния продукт - зелето, но има и много ползи за организма, дължащи се процеса на ферментация, който протича в прясното зеле - то е чудесен пробиотик, обогатяващ чревния тракт с полезни бактерии и така поддържа чревното здраве.

Пази тялото през зимата благодарение на витамините, минералите и другите полезни вещества в него. Регулира теглото заради нискокалоричното си съдържание, нормализира работата на нервната и ендокринната системи, пази от остеопороза.

Киселото зеле се счита за безопасна и полезна храна за болшинството хора. Все пак съществува въпросът: може ли всеки да яде кисело зеле и в какви количества?

Когато киселото зеле е вредно

Кисело зеле

При алергия към кисело зеле

Киселото зеле е хипоалергична храна. Все пак има малък процент хора, които имат алергия към него. Ако след консумацията му се наблюдават симптоми като подуване, обрив, зачервяване на очите, гадене и диария, най-вероятно става въпрос за алергия, което изключва ферментиралото зеле от менюто.

При хипертония и проблеми с метаболизма на солта

Тъй като за ферментацията е необходима много сол, киселото зеле е много солено и поради това не се препоръчва на хипертониците. Повишава кръвното заради задържането на течности.

Храносмилателни заболявания

При гастрит, язва, синдром на раздразненото дебело черво, улцерозен колит и проблеми с панкреаса, киселото зеле може да раздразни лигавицата и да утежни състоянието.

При кърмене

Кърмене

Киселото зеле може да предизвика обрив или непоносимост към тази храна у бебето. Коликите и дискомфортът са най-често срещани реакции у кърмачетата към тази храна, консумирана от майката.

Как да се намали вредата от консумацията на кисело зеле

Киселото зеле няма на навреди, дори да се консумира всеки ден, ако се спазва умереност. Така ще се избегне натрупването на прекалено много сол, която не е полезна дори за здрав организъм.

Добре е киселото зеле да се изплакне с вода преди консумацията му, а също така да се намали консумацията на сол от други продукти в деня, когато се консумира ферментирало зеле.

Вижте също кога да пием сок от кисело зеле, както и тънкости и хитринки при приготвяне на кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest