тин
Новак
Моята стенаРецепти34СнимкиСтатииСъветиКоментари5Форумни теми12Постове във форума6За менИзпрати съобщениеточки0
Рецептурник за подарък
Аз използувам Кулинарна енциклопедия
1555 избрани рецепти на Росица Генчева.
Много съм доволна. Много рецепти съм пробвала и всички са сполучливи.
Подарих същата и на моята дъщеря и тя също много я хареса.
Препоръчвам Ви я. Надявам се, че ще останете доволни.
Няколко идеи за оригинални шарени яйца за Великден
След като яйцата се сварят, в същия съд се поставят винена киселина или лимонтузу и се оставят така минимум 5-6 часа. След
като яйцата се извадят, по тях ще са полепнали кристалчета.
После те просто се потопяват в боя за няколко секунди.
Търся рецепти за бухти и капама
Бухти
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 коф./400 мл./
сода бикорбонат - 2 ч.л.
брашно - около 7 ч.ч.
Разбиваме яйцата много добре. Разбиваме содата с киселото мляко. Смесваме двете смеси. Прибавяме брашното постепенно. Омесваме добре и цялото тесто го удряме в масата 100 пъти. Точим кора, дебела 6-7мм. Режем на формички, потапяме формичката в брашно и пържим в много мазнина, която е сгорещена.
Търся рецепти за бухти и капама
Понеже не е уточнено с какво месо ти предлагам:
Пиле капама
1 пиле - около 1 кг.
пилешки дроб - 300 гр.
ориз - 1 ч.ч./или булгур/
кисело зеле - 1,5 кг.
лук - 2 гл.
св.мас - 3 с.л.
олио - 50 мл.
сол на вкус
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица - 1/2 ч.л.
телешки бульон - 2 бр.
Запържваме лука със свинска мас и олио. Прибавяме измития ориз или накиснатия във вода булгур за около 20 минути. Бъркаме, докато ориза стане стъклен. Отделно леко запържваме нарязаното дробче+черен пипер+червен пипер+малко сол. Нарязваме на ситно киселото зеле. Нарязваме пилето на порции и изпържваме добре. В пръстен гювеч нареждаме:
-кисело зеле,
-пилешките порции,
-кисело зеле,
-ориз+дробче,
-кисело зеле,
Между редовете ръсим с червен пипер и чубрица.
Заливаме с 2-та телешки бульона, разтворени в гореща вода, около 2 - З литра. Слагаме капака. Слагаме в студена фурна и загряваме до 200 градуса. Печем около 2 часа и половина.
Ако търсиш рецепта за друг вид месо, пиши ми да ти изпратя рецепта.
Търся рецепти за бухти и капама
Ето ти рецепта за Банска капама, мой вариант.
продукти:
кисело зеле - 1 зелка
ориз - 1/2 ч.ч.
свински пържоли - 2 бр.
телешки пържоли - 2 бр.
пилешко месо - 300 гр.
бекон - 200 гр.
прясна наденица - 250 гр.
чесън - 1 гл.
лук - 1 гл.
1 ч.ч.вода+1/2кубче тел.бульон
даф.лист - 2 бр.
малко панджар/червено цвекло/
черен пипер/млян/
кимион
вегета
вино - 1 ч.ч.
червен пипер - 1 ч.л.
олио/мас/масло.
Приготовление:
Нарязаното на ситно зеле задушаваме до омекване. Оризът задушаваме с лука, нарязан на ситно и олио. Месото поръсваме с черен пипер, кимион и вегета. Престоява малко. Киселото зеле+ориза+панджара, нарязан наситно, запържваме с червен пипер.
Нареждаме в пръстен гювеч:
ред - само зеле
100 гр. бекон, на парченца
ред-зеле+ориз+панджар
свинското месо
ред-зеле+ориз+панджар
телешките пържоли
ред-зеле+ориз+панджар
пилешкото месо
ред-зеле+ориз+панджар
прясната наденица
ред-зеле+ориз+панджар
100 гр. бекон на парченца.
Отгоре покриваме с 2 големи зелеви листа. Заливаме с водата с бульона и виното.
Покриваме с фолио, в средата правим малка дупка, за парата. Слагаме капака на гювеча.
Печем във фурната на 150 градуса около 3 часа и половина.
Знае ли някой как се приготвя дедец
Старец по пирински.
Продукти:
свинско месо от филето - 2 кг.,
сланина - 300/400 гр.,
сол - 50 гр./2 ч.л./,
черен пипер - 10 гр./2 ч.л./,
кимион - 10 гр./2 ч.л./,
шкембе - 500 гр./1 бр./.
Приготвяне:
към месото и сланината, нарязани на късчета, се прибавят солта и едро смлените подправки. Сместа се разбърква добре и с нея се напълва шкембето. Зашива се здраво, надупчва се на няколко места с вилица и се оставя на хладно и проветриво място, като през 4 дни се пресова с тежест, за да добие плоска форма. Съхранява се до 1 година.