gotvach.bg»Кулинарна мрежа»тин»Моите форумни постове
тин
тин
Новак

Моите форумни постове

тинРецептурник за подарък
Аз използувам Кулинарна енциклопедия 1555 избрани рецепти на Росица Генчева. Много съм доволна. Много рецепти съм пробвала и всички са сполучливи. Подарих същата и на моята дъщеря и тя също много я хареса. Препоръчвам Ви я. Надявам се, че ще останете доволни.
тинНяколко идеи за оригинални шарени яйца за Великден
След като яйцата се сварят, в същия съд се поставят винена киселина или лимонтузу и се оставят така минимум 5-6 часа. След като яйцата се извадят, по тях ще са полепнали кристалчета. После те просто се потопяват в боя за няколко секунди.
тинТърся рецепти за бухти и капама
Бухти яйца - 4 бр. кисело мляко - 1 коф./400 мл./ сода бикорбонат - 2 ч.л. брашно - около 7 ч.ч. Разбиваме яйцата много добре. Разбиваме содата с киселото мляко. Смесваме двете смеси. Прибавяме брашното постепенно. Омесваме добре и цялото тесто го удряме в масата 100 пъти. Точим кора, дебела 6-7мм. Режем на формички, потапяме формичката в брашно и пържим в много мазнина, която е сгорещена.
тинТърся рецепти за бухти и капама
Понеже не е уточнено с какво месо ти предлагам: Пиле капама 1 пиле - около 1 кг. пилешки дроб - 300 гр. ориз - 1 ч.ч./или булгур/ кисело зеле - 1,5 кг. лук - 2 гл. св.мас - 3 с.л. олио - 50 мл. сол на вкус червен пипер - 1 ч.л. чубрица - 1/2 ч.л. телешки бульон - 2 бр. Запържваме лука със свинска мас и олио. Прибавяме измития ориз или накиснатия във вода булгур за около 20 минути. Бъркаме, докато ориза стане стъклен. Отделно леко запържваме нарязаното дробче+черен пипер+червен пипер+малко сол. Нарязваме на ситно киселото зеле. Нарязваме пилето на порции и изпържваме добре. В пръстен гювеч нареждаме: -кисело зеле, -пилешките порции, -кисело зеле, -ориз+дробче, -кисело зеле, Между редовете ръсим с червен пипер и чубрица. Заливаме с 2-та телешки бульона, разтворени в гореща вода, около 2 - З литра. Слагаме капака. Слагаме в студена фурна и загряваме до 200 градуса. Печем около 2 часа и половина. Ако търсиш рецепта за друг вид месо, пиши ми да ти изпратя рецепта.
тинТърся рецепти за бухти и капама
Ето ти рецепта за Банска капама, мой вариант. продукти: кисело зеле - 1 зелка ориз - 1/2 ч.ч. свински пържоли - 2 бр. телешки пържоли - 2 бр. пилешко месо - 300 гр. бекон - 200 гр. прясна наденица - 250 гр. чесън - 1 гл. лук - 1 гл. 1 ч.ч.вода+1/2кубче тел.бульон даф.лист - 2 бр. малко панджар/червено цвекло/ черен пипер/млян/ кимион вегета вино - 1 ч.ч. червен пипер - 1 ч.л. олио/мас/масло. Приготовление: Нарязаното на ситно зеле задушаваме до омекване. Оризът задушаваме с лука, нарязан на ситно и олио. Месото поръсваме с черен пипер, кимион и вегета. Престоява малко. Киселото зеле+ориза+панджара, нарязан наситно, запържваме с червен пипер. Нареждаме в пръстен гювеч: ред - само зеле 100 гр. бекон, на парченца ред-зеле+ориз+панджар свинското месо ред-зеле+ориз+панджар телешките пържоли ред-зеле+ориз+панджар пилешкото месо ред-зеле+ориз+панджар прясната наденица ред-зеле+ориз+панджар 100 гр. бекон на парченца. Отгоре покриваме с 2 големи зелеви листа. Заливаме с водата с бульона и виното. Покриваме с фолио, в средата правим малка дупка, за парата. Слагаме капака на гювеча. Печем във фурната на 150 градуса около 3 часа и половина.
тинЗнае ли някой как се приготвя дедец
Старец по пирински. Продукти: свинско месо от филето - 2 кг., сланина - 300/400 гр., сол - 50 гр./2 ч.л./, черен пипер - 10 гр./2 ч.л./, кимион - 10 гр./2 ч.л./, шкембе - 500 гр./1 бр./. Приготвяне: към месото и сланината, нарязани на късчета, се прибавят солта и едро смлените подправки. Сместа се разбърква добре и с нея се напълва шкембето. Зашива се здраво, надупчва се на няколко места с вилица и се оставя на хладно и проветриво място, като през 4 дни се пресова с тежест, за да добие плоска форма. Съхранява се до 1 година.