тин
Новак
Моята стенаРецепти36СнимкиСтатииСъветиКоментари5Форумни теми12Постове във форума6За менИзпрати съобщениеточки0
Хитрости за хубаво тесто
И най-лепкавото тесто може бързо и лесно да се разточи,ако вместо точилка се използва плътно затворена бутилка със студена вода.
За да не потече тестото от формата, когато бухва, покрийте го с влажен лист бяла хартия.
Точената баница с пълнеж не трябва да се маже преди печене с яйца. Яйцата ще попречат на тестото да се вдигне във фурната.
Всеки специалитет с тесто ще стане още по-вкусен,ако се капне малко коняк.
Ако при заместването на тестото използвате маргарин, а не масло, сладкишите ще останат меки няколко дни след приготвянето им.
С каква мазнина да готвим
Краве масло - за птици, агнешко месо, гъби, задушени зеленчуци, за пържене на яйца и омлети.
Мас - за печене и готвене на свинско и говеждо месо;ястия с прясно и кисело зеле са най-вкусни,когато се приготвят с мас.
Олио - най-добре е да се използува сурово в салати и майонези. В безмесни ястия особено ако се приготвят в тенджера под налягане се слага, без да се прави запръжка. Употребява се за пържене на мекици, риба, картофи, тиквички.
При много ястия е за препоръчване да се готви с два вида мазнина. Отначало продуктите се задушават в растително масло, а накрая, малко преди свалянето от огъня,се прибавя краве масло.
За да не гранясва олиото, сипете в бутилката малко захар и го съхранявайте на тъмно.
За да не пръска мазнината, когато пържите,сложете коричка хляб или малко сол.
Когато пържите, ако се случи да се запали мазнината, веднага похлупете тигана с капак.
Как се пие чай
Пет златни правила за приготвяне на чая:
1. Водата има съществено значение за качествената напитка. Най-подходяща е слабоминерализираната, бедна на калций.
2. Затоплете предварително с гореща вода порцеланов чайник и изхвърлете водата.
3. Поставете в чайника определена порция чай: 1 чаена лъжичка чай за една чаша. Някои добавят и 1 чаена лъжичка чай за чайника (независимо от вместимостта му), но това не е задължително. Ако ползвате пакетчета, предвидете по едно за две чаши.
4. Залейте с кипнала, но не вряла вода и оставете да се запари (да се извлече екстрат) за 3-4 минути.
5. Налейте готовия чай в предварително затоплени чаши. Напитката се пие гореща, бавно, на малки глътки. Не се препоръчват силни екзотични подправки и концентриран алкохол.
Как да направим супата по-вкусна
Варете зеленчуковите супи на умерен огън, като сложите съставките, докато водата е още студена. Витамин С се разрушава, когато зеленчукът се слага в хладка вода и се нагрява бавно. Витамин С се разрушава и при преваряване на зеленчука.
Зеленчуковите супи трябва да се приготвят неподсредствено преди поднасянето им,тъй като при престояване витамин С се разрушава.Например след тричасово престояване на картофена или спаначена супа,в нея остава само половината от това количество витамин С, което е съдържала при снемането и от огъня. Така че не е редно да се пестят усилия и да се приготвя супа за два дни.
Практично е да се свари бульон от корени за супа за два-три дни и от него да се прави набързо прясна супа с различни прибавки от зеленчуци като картофи,спанак, грах и др.
За да имате силна супа от месо или птици, след като измиете мръвките, залейте ги със студена вода и ги сложете да врат. По този начин в бульона се извличат всички хранителни вещества на месото
За да имате добра супа със запазена витаминна стойност, не я оставяйте да ври силно до кипене. Варете супата винаги на умерен огън. Много добър вкус придават на супата зелените части на целината,магданоза и праза,които трябва да се варят заедно с корените. Пресолена супа или ястие се поправят, като се сложят да врат в нея няколко картофа rили като се прибави бучка захар и се долее малко вода.
Зимнина - колко време да варим бурканите?
Във времето на туршиите и компотите е добре да се знае, кое колко време трябва да се вари.
ВАРЕНЕ НА КОМПОТ:
праскови - 10-15 минути
сини сливи - 10-15 минути
круши - 10-15 минути
къпини - 10 минути
сливи - 5-10 минути
вишни - 5-10 минути
грозде - 10 минути
кайсии - 10 минути
дюли - 20-30 минути
дренки - 15 минути
череши - 5-10 минути
касис - 5 минути
ягоди - 5 минути
пъпеш - 15 минути
малини - 5 минути
ВАРЕНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ:
домати - 5-10 минути
райкин боб - 30 минути
пипер - 90 минути
краставици - 1- 5 минути
лапад - 10-15 минути
патладжан - 90 минути
тиквички - 5 минути
райкин боб - 60 минути
Алкохолните напитки като подправки
ВОДКА
1. Използва се в сладкарството и при приготвяне на тестени изделия /1-2 ч.л. на 1 кг. тесто/.
2. Прави тестото равно и красиво.
3. Тестото се пече по-добре.
4. С водка може да се обработва месо,за да бъде отстранена неприятната миризма и да се ускори приготвянето му.
КОНЯК
1. Използва се като подправка при приготвянето на ястия от птици, дивеч, гъби, сладки сосове, плодови салати /50 гр. на 1л. сос
или 1 кг. салата/.
2. Добавя се в малки количества - 10-15 гр. на една порция.
3. Използва се за приготвяне на студени и горещи напитки-кафе, пунш, коктейли /15-20гр. на чаша/.
4. Използва се в сладкарството - прави садкишите леки и пухкави.
ЛИКьОР
1. Използва се при приготвянето на сладкиши - 1 ч.л. на 1 кг. тесто.
2. Прибавя се към много алкохолни напитки, кафе, пунш.
3. Поодобрява вкусовите качества на кремове и сладоледи.
4. За да бъде съхранен ароматът му, ликьорът трябва да се прибавя към края на приготвянето на блюдата, напитките и десертите.
ВИНО
1. Виното, което се използва в кулинарията, не трябва да се държи на топло. Бутилката трябва да бъде в хоризонтално положение, на сухо и тъмно място, при температура от 8 до 15 градуса.
2. Към сладките блюда и напитки /коктейли, сиропи, компоти/ могат да се добавят всякакви вина, но в самия край на приготвянето, за да запазят вкуса и аромата си.
Как да варим сладко
Има редица прости правила, които трябва да знаем, когато варим сладко.
Например при варенето на всички видове сладка: често пъти още при снемане от огъня сладкото се озахарява - побелява. Друг път, след като се прибере сладкото в буркана и престои 1-2 дни, почва отгоре да се озахарява. Както при първия, така и при втория случай причината се крие в две неща.
Първата причина е, че не е сложено достатъчно вода. Ако водата е малко,тогава имаме неразтворена захар и въпреки че ще сложим лимонтозу, сиропът се озахарява. Втората причина е навикът да се ръси лимонтозу на прах в почти готовото сладко. Така лимонтозуто не се разтваря и не изиграва своята роля. Ето защо най добре е, ако лимонтозуто се разтвори в малко студена вода и се поръси в сладкото, с което ври още 5-6 минути.
Оплакваме се, че сладката ни стават тъмни. Светло сладко се получава ,когато се вари най-много до 1 кг. захар. За приятния цвят на сладкото играе роля изстудяването. Колкото по-бързо сладката се изстудяват, толкова те стават по-светли и обратно. Това изстудяване става в съд със студена вода. Последната често се сменя. Внимава се да не се пръсне вода в сладкото при смяна на водата.
Ако сладкото мухляса или се получат отгоре тук-там гъбички, това не означава, че сладкото не е годно за консумиране. Веднага мухълът се обира, сиропът се изцежда, кипва се отново, посгъстява се и в него се пускат плодовете. С тях сиропът ври 5-6 минути. Така сладкото става много тъмно, но приятно за консумация.
Пивко вино от малко плодове
Смесете 2 кг. плодове по избор с 2 кг.захар в голям съд. Залейте с 6 литра вода. Може да си направите смес от малини, ягоди, къпини, грозде, смокини и череши, но без костилките им.
След това прибавете кубче мая за хляб от 2 куб.см., разбито в малко вода. Сместа стои 15-20 дни в незатворен съд, за да узрее. През това време разбърквайте,за да се стопи захарта. Бърка се до дъно, понеже често пъти захарта се утаява на дъното и става на кюлче.
Според вкуса си преценете дали виното е готово, или има нужда от още време. Когато прецените,прецедете през цедка и гъста кърпа и прелейте в друг съд. Не го затваряйте. Оставете още 14 дни,за да премине тихото зреене. Така виното ферментира втори път. Прецедете отново и налейте в бутилки. Затворете ги добре и дръжте на хладно. Така ще имате прекрасно вино за студените зимни вечери.
Кога да солим ястията?
1.Местният бульон - когато е напълно готов, а рибният - в началото на варенето.
2.Рибата - 15 минути преди пърженето.
3.Яйцата и зеленчуците - непосредствено преди пърженето.
4.Картофите - малко преди да са готови.
5.Месото, печено на скара, се соли накрая.
6.Черният дроб се пече и пържи насолен.
7.Мазните ястия се солят по-обилно.
8.Рибата изисква повече сол в сравнение с месото и птиците....
9.В студени ястия /майонези,салати/ повече,отколкото в топлите, се усеща солта.
Как да употребявате алкохол при готвене
Позволявам си да Ви дам няколко съвета от личен опит, как да употребявате алкохол при готвене:
При варене:
- твърдото месо омеква, когато във водата се прибави 1 ч.л. чист спирт или концентриран алкохол;
- картофите стават по-вкусни, ако във водата се прибави 1 водна чаша светла бира;
- супата става по-вкусна и по ароматна, ако преди поднасяне се прибави по 1 с.л. бяло вино;
- салатата от варени картофи става с по-приятен вкус, ако се прибавят 1-2 с.л. бяло тръпчиво вино;
- кренвиршите ще придобият по-добър вкус, ако ги варите 10 минути в бяло вино и 1 дафинов лист;
- рибата става по-вкусна, ако във водата се прибави 1 с.л. бяло вино;
- ястията придобиват чудесен вкус и аромат, ако в началото на варенето във водата се прибави бяло или червено вино, бира или коняк. Алкохолът се изпарява, но остават ароматните и вкусовите му качества;
- сосовете ще станат по-вкусни и по-ароматни, ако към светлите се прибавят 2-3с.л. бяло вино, а кък тъмните-2-3с.л. червено вино;
При пържене:
- тестото не поглъща много мазнина, ако при омесването му се прибави 1 с.л. ром или 1 с.л. коняк;
при фламбиране:
- преди поднасяне готовото месо ще стане по-пикантно, ако се залее с концентриран алкохол и се запали;
Няколко идеи за оригинални шарени яйца за Великден
Яйцата се измиват добре и се сваряват в хладка вода с 1ч.л.сол на бавен огън, 20 минути. Лъжица оцет би направила цвета по стабилен. За блясък всички яйца може да се намажат с олио, след като боята е вече нанесена.
Яйца в мрежички
В памучна мрежичка увиваме плътно яйцето. Връзваме с конец и потапяме в боята. Щом то\"хване\"цвят го изваждаме и оставяме да изсъхне. Махаме мрежичката. Яйцето е нашарено в геометрични фигури.
Яйца в чорапогащи
Увиваме яйцето в люспи от лук, нарязани на ивички. Стягаме в парче от чорапогащник и завързваме с конец. Пускаме яйцето в боята. След като го извадим го оставяме 15-20 минути,след което го развързваме. Яйцето се е обагрило във всички нюанси на бежовото и кафявото.
Яйца на точки
Върху парче памук капваме тук-там по малко от различни разтворени бои,като внимаваме да не се смесят цветовете. Увиваме топлото яйце и след няколко минути махаме памука. Получава се яйце на пъстроцветни точки.
Цветенца
Листенца от различни растения се поставят върху свареното яйце,завива се с парче чорапогащник, завърва се с конец и се потапя в боята. Вадим, престоява 5-10 мин и го отвързваме.
Украсяване с лимон
След като се боядисат яйцата /в по тъмни цветове/,накисва се обикновена четчица в сока на изцеден лимон и се рисува върху яйцето. При съприкосновението с лимона боята изчезва и рисунката Ви остава върху него.
В желатинов разтвор
Разтварям пакетче желатин в 1/2 компотен буркан с вода и затоплям на водна баня. Потапям в желатина сварените яйца за 1-2 мин. След това с четчица слагам от всички бои, които имам, по няколко капки върху яйцето и внимателно го завъртам в различни посоки, докато боите се разлеят по цялото яйце. Като изсъхне боята, намазвам яйцето с олио за блясък.
Надявам се тези идеи да Ви харесат. А какво е Великден без шарени яйца?
Как да оползотворим загнилите плодове
Една част от зазимените плодове при домашни условия-ябълки, круши, дюли и др.съхранявани в щайги, касетки, на етажерки, през зимата започват да загниват или изсъхват. За да запазим останалата им част,която не е загнила, трябва да ги прегледаме и заделим тези,част от които са здрави, и да ги консервираме.
Това извършваме по следния начин:
Подбраните малко загнили плодове или леко засъхнали се измиват с обилно течаща вода. Нарязваме, почистваме загнилата част, семенната вътрешна част и кората.
Настъргваме ги на по едро с помощта на кухненско метално ренде, поръсваме ги със захар/на 5-6кг настъргана маса се поставя 1кг. захар/. Зависи от захарността на плодовете.
Разбъркваме добре плодната маса и наслагваме в стъклени буркани, за предпочитане е да са от детски храни или от конфитюр. След запечатването се стерилизират 10 минути. Така запазваме подлежащите на разваляне плодове до късна пролет, дори и до новата реколта.
Те запазват почти същите вкусови качества.
Тин