• Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Как се готви октопод?преди 9 годиниДа, и аз съм ги опитвала на салата - в Гърция. Приличат на салата от пачи крак - същият неутрален вкус сам по себе си и добре, че е дресингът от лимон, чесън, копър, зехтин. Обаче едва ли някой тук е ЛОВИЛ октопод. А на мен ми се хвана. Беше доста смешна история. Стоя на кея на остров Спецес и ловя риба. Водата - чиста като сълза, защото дъното е каменисто, не е с онзи кадифен пясък като по нашите курорти. Рибите - гладни и налитат на ята, още щом кукичката с топчето хляб цопне във водата. Обаче дребни. А виждам, че към дъното плуват и по-едри, затова решавам да пусна по-надълбоко и закачам не хляб, а една от хванатите рибки. И не щеш ли, нещо дръпва и потегля. Засичам и... о, ужас! На кея започва да се мята някаква тъмна топка с много пипала! Ами сега! Не семя да го пипна - толкова е гаден. Но как да извадя кукичката? И призовавам на помощ колегата, който лови на пет крачки от мен. Като вижда октопода, той изпада в неописуем възторг. Изважда кукичката и (нали сме в Гърция, страната на търговците)веднага започва да оферира. Не се пазарихме дълго и той прибра октопода, а взамяна ми даде своя улов от дребни рибки.