Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Георги»Единичен статус #38995
Georgi
Georgi
Новак
  • ГеоргиГеоргидобави коментар към: Сирене по Врачанскипреди 8 годиниСирене по ВрачанскиСирене по Врачански15.10.2012ГювечетаИ да спрем с препирните накрая, ето ви нещо от местния Врачански фолклор(жалко, че снимката не може да се отпечата тук): Сиренье по врачански Мерак. Кюмбе. И жежка фурна. И гювече – да й го турна. И сиренье стотина грама. Пресичано – като за двама. Отгоре слагаме яйцето, Да праи леко запеканка. (Да не забраите чушлето! – Ама йуто като зла врачанка) Фръли го за неколко минути: омекват сички атрибути и стаа, баце страотия – да муунеш и една ракия, па да подвикнеш великански те тва е сиренье по врачански! Огнян Пищиков - Баце А "пресичано" по нашия край наричаме нашенската си,домашна, българска, консервирана подправка за супи и ястия - смес от накълцани на ситно чушки и домати и "пресечени" със салицил или аспирин.