Йорданка Тасева
Иноватор
Тайните на перфектния ориз
Как приготвяте ориза във фурна? Какво количество е съотношението ориз и вода, за да стане перфектно? Нито суров,нито кашнат..
Ето как да приготвим невероятен шоколадов пай
Съставки
За кората:
1¼ чаши брашно-200гр.
½ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица пудра захар
125 гр. масло (студено се настъргва на едрото ренде)
1 яйце или 2-4 супени лъжици студена вода
За плънката:
200 мл. пълномаслено мляко
80 гр. масло
240гр. горчив шоколад-нарязан
250 гр. захар
40 гр. какао на прах
40гр. брашно
¼ чаена лъжичка сол
2 яйца
3 жълтъка
За да се направи кората:
В голяма купа разбъркваме заедно брашното, захарта и солта.
Добавете масло и разбъркайте с вилица, докато започне да прилича на тесто.
Добавя се 1 яйце и продължаваме с разбъркването, докато се образува тесто.
Увийте тестото с найлонова опаковка и се съхранява в хладилник за 1 час.
Леко намазваме форма за пай с диаметър 23-24 см или друга форма (аз съм използвала керамична тавичка сърце) и разточвам кората между 2 парчета фолио или пекарска хартия.
Махам 1 слой фолио и поставям върху формата.Притискам кората по ръбовете и тогава отлепям втория пласт фолио.Изрязвам излишното тесто и пълним със сместа за пая. Загрейте фурната до 180 гр.
За да направите плънката:
В купа разбийте заедно захарта, какаото на прах, брашното и солта.
В касерола или тенджерка поставяме маслото и шоколада и се разбърква в продължение на средно-слаб огън, докато тя стане гладка. (Оставете да изстине за няколко минути, преди да го добавите към сухите съставки и яйцата)
Добавяме яйцата, жълтъците към шоколадовата смес,разбъркваме с тел или миксер и и изсипваме в сухите съставки и се разбърква, докато добре се комбинират.
Изсипваме в кората за пая .
Пече 45 до 50 минути (в средата леко се надува при печене,но после се изравнява).
Охлажда се и се изважда от формата много лесно,като се постави чиния върху него и се обърне с бързо завъртане,а после върху дъното се сложи чиния и се обърне отново.
Какво да сготвя с белтъци?
Здравейте народе, днес правих една рецепта и ми останаха 4 белтъка и се чудя какво да ги направя??
Как печете орехите?
Обичате ли тези ядки? Знаете ли как може да се приготвят, за да падне кафявата люспа?
Козуначено тесто може ли да се замразява?
Козуначено тесто може ли да се замразява? Ще си изгуби ли вкуса?
Марината за хрупкави пилешки крилца
Споделете каква марината приготвяте за вкусни пилешки крилца?
Умните уреди в кухнята?
Кои са уредите,които най-често ползвате в кухнята? Кои улесняват работата ви?
Невероятно вкусните пълнежи за кроасан!
С какъв пълнеж обичате кроасаните? И сами ли ги приготвяте?
Кафява или бяла захар използвате?
Как обичате да приготвяте сладкишите с кафява или бяла захар?
Как съхранявате домашно опечения хляб?
Как съхранявате домашно опечения хляб, питки и други тестени??? И могат ли да се замръзяват и да се ползват по-късно? Сурови или опечени?
Как приготвяте червеното цвекло?
Има ли начин да се приготви червено цвекло без да я има тая силна миризма на пръст? Знам, че е много полезно , но вече няколко пъти купувам и изхвърлям, никой в къщи не го харесва заради тази миризма!
Кои са най-добрите подправки за свинска пържола?
Кои са най-подходящите сухи подправки за свинска пържола?
Дайде идеи за най-вкусния крем за торта
Здравейте, помагайте - след 2 дни майка ми има рожден ден искам да я изненадам с домашна вкусна торта. Споделете най-вкусните кремове и глазури, които сте правили.
Най-доброто варено тесто?
Кажете как приготвяте варено тесто за сладкиши. При мен винаги става различно а и понякога хич не става :x:
Каква Съдомиялна използвате и какви препарати
Доволни ли сте от вашата съдомиялна и какви препарати използвате за нея?
С каква вода готвите ястията?
Каква вода използвате за ястията от чешмата или минерална
Дайте най-бързите си аламинути
Кои са най-бързите ви аламинути, които приготвяте...
Витамини през зимата и какви?
Взимате ли витамини през зимата и какви?