Залепването на рибата по време на готвенето ѝ (на тиган или скара) е едно от най-неприятните неща, които може да се случат. За да предотвратите този момент, трябва да спазвате няколко важни правила. Това са средно високата температура, добре подсушената риба и добре сгорещения тиган/скара.
Ако рибата, която ще готвите, е била в хладилника, е хубаво да я извадите около 15-20 минути преди топлинната обработка. Тиганът или скарата трябва да са добре намазнени, но все пак трябва да се вземе предвид и вида на рибата – някои риби са по-мазни и пускат достатъчно мазнина. Първо може да опечете рибата от страната на кожата, така кожата ще стане по-хрупкава.
Сложете рибата в загретия тиган и след 2-3 минути леко проверете дали може да се отдели лесно от него. Ако не може да се отдели, не опитвайте пак, а изчакайте още малко време. Храни, като рибата, които са много богати на протеини, е че когато са готови, те много лесно се отлепят от нагорещената повърхност.
Другото, което трябва да знаете е, че скара са подходящи само дебели парчета риба, защото тънките залепват и стават твърде сухи.
Коментари