Gotvach.bg»Съвети»Kaк се готви дългозърнест ориз?

Kaк се готви дългозърнест ориз?

Kaк се готви дългозърнест ориз?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
23.52 лв.

Предполагаме, че на всяка домакиня й се иска да приготви ориз, който не се слепва. Има много видове ориз. Ще споменем някои от тях, но ще говорим по-специално на дългозърнестият ориз.

Преди да започнете да готвите, който и да е вид ориз, трябва да го измиете под течаща студена вода, най-малко 5 пъти, докато водата не стане бистра. Така ще премахнете нишестето. Именно, наличието на нишесте слепва ориза при готвене. Както знаем, за готвенето на ориз са необходими два пъти повече вода, отколкото е количеството на самият ориз. Това обаче са приблизителни пропорции.

Според вида ориз, те са:

- за дългозърнест - 1 : 1.5 - 2;

- за среднозърнест- 1: 2 - 2.5;

- за кръглозърнест- 1 : 2.5 - 3;

- за бланширан- 1 : 2;

- за див ориз- 1 : 3.5;

Трябва непременно да прочетете опътването на опаковката. Производителят на дадения вид ориз знае през каква обработка е минал ориза и на опаковката е написано, какво трябва да количеството на водата за съответният ориз.

Всички видове ориз, включително и дългозърнестият е най-добре да се готвят в тенджера с дебело дъно, защото в нея температурата бива равномерно разпределяна. Може да сготвите ориза и в голям, дълбок тиган.

Ако решите да варите ориза в тенджера, трябва да оставите необходимото количество за съответния ориз подсолена вода да заври. След това може да добавите ориза. Когато готвите ориза, не вдигайте капака на съда, защото ако го вдигнете, това може да удължи времето за готвене. За да не се слепва ориза, не го бъркайте, освен, когато го сложите да се готви. Един път разбъркване е достатъчно, за да не залепва ориза по дъното. Ако го бъркате постоянно, зърната ориз се начупват и отделят нишесте.

Времето за готвене, зависи от вида ориз. След като е готов, го махнете от котлона и го оставете с капак да престои 10-15 минути. Ако в свареният ориз е останала вода, можете да я излеете или да покриете тенджерата със суха кърпа, която ще абсорбира излишната влага.

Ако ще готвите ориз в тава, използвайте такава с диаметър 24 см, която също трябва да е по-дълбока и ако е възможно да има капак. Или може да използвате алуминиево фолио. Преди да сложите ориза в тавата обаче, го запържете за кратко в малко мазнина.- 1-2 минути с непрекъснато бъркане са достатъчни, за да може всичкия ориз да се покрие с мазнина. Така ще се отдели по-лесно. След това се залива с вода и се готви за кратко. След това се слага с тава и се готви под капак или фолио до пълна готовност.

Дългозърнестият ориз, а и не само той поема най-различни подправки. Може да използвате шафран, къри, черен пипер, кардамон, канела, карамфил, кимион и др. Подправките се слагат във водата, докато оризът се вари или, когато вече е сготвен. Може да направите който и да е ориз още по-вкусен, като добавите билки, сок от цитруси, или пък може да го сварите не във вода, а в пилешки или зеленчуков бульон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен