Gotvach.bg»Съвети»Как се яде артишок?

Как се яде артишок?

Как се яде артишок?
Снимка: Yordanka Kovacheva

Много от нас познаване артишока като средство за бързо отслабване. По принцип артишокът представлява недоразвита пъпка на бодливо и култивирано растение. Това е единствената част от това растение, която се яде.

На вкус артишокът е сладък и приятен за консумация. В света се отглеждат най-малко 50 вида артишок. Много е трудно да се определи как точно може да си приготвите или да ядете артишок, съдейки по неговия вид. Ако се чудите как може да си го приготвите и как се консумира, то следващите редове са за вас.

Преди да споделим как можете да го приготвите, ето някои интересни факти за него:

Състав и ползи на артишока

- В артишока се съдържат много малко калории и мазнини. Добър източник е на фибри;

- Значително редуцира нивата на лошия холестерол;

- Има в състава си антиоксиданти и витамин С. Това помага за подсилване на имунната система и предпазва от вируси;

- В него има голямо богатство на витамини и минерали като мед, калций, желязо, магнезий и фосфор.

Избор и съхранение на артишок

- Артишокът се бере през месеците от март до май;

- Трябва да купувате артишок, листата на който са плътно прилепнали към сърцевината му. Листата трябва също да са много наситено зелени.

Как се приготвя и яде артишок

Артишокът може да се яде както топъл, така и студен, но пък топъл е много по-вкусен. Най-често се поднася с разтопено масло или майонеза, към която може да се добавят няколко капки оцет;

- Трябва да обелите артишока - да премахнете външните му листа едно по едно. Топи се месестата част на листата в маслото или в сос. Хваща се добре другият им край с ръка. Слагате го в устата си и минавате между зъбите ви, докато премахнете цялата месеста част от листата. Това, което остане от тях, се изхвърля;

- С лъжица или с нож се премахва частта, която не става за ядене, която прикрива сърцевината на зеленчука. Режете я на малки парчета и ги топите в сос.

Готвене на артишок

Фурната се загрява на 220 °C. Артишокът се покрива с 2 листа алуминиево фолио и ръбовете се загъват, за да е плътно затворен. Тук целта е артишокът да бъде задушен със сока, който той самият пуска. Не трябва да доливате никаква вода в тавата. Пече се около един час. Ако е напълно готов, ножът трябва да минава през него, както минава лесно при добре обелен картоф.

Съвети при готвене на артишок

- Дали ще го печете, сварите или задушите, той може да се използва и като допълнителна добавка към различни ястия;

- В повечето случаи артишокът се яде без никаква гарнитура, само с малко чесън или зехтин;

- Трябва да се използва нож, направен от неръждаема стомана, защото в противен случай артишокът ще потъмнее;

- Трябва да напръскате зеленчука с прясно изцеден лимонов сок, за да не потъмнее, докато го готвите;

- Суровата сърцевина на артишока трябва да се сготви с вода, в която има лимонов сок или оцет.

Разгледайте и всички наши апетитни рецепти с артишок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен