Gotvach.bg»Съвети»Как да почистим манго

Как да почистим манго

Как да почистим манго

Мангото е изключително вкусно и много сочно. Може да се добавя в различни ястия, салати с манго, използва се и за направата на сосове. Ако искате да го включите към вашите ястия, салати или сосове, но не знаете как да го почистите, то четете нататък и ще разберете. Преди да го почистите обаче, трябва да се сдобиете с него.

Ето няколко съвета относно за това за какво трябва да следите, когато купувате манго.

- Когато избирате манго, трябва да усетите дали е узряло. Ако е добре узряло, трябва да усетите характерна миризма, особено на опашката му. Ако мангото не е е узряло, то не мирише. По кожата на узрялото манго няма вдлъбнатини, канали или други дефекти. Трябва да е идеално чиста и гладка. Цветът ѝ може да е както червен, така и жълто-зеленикав. Когато пипнете мангото, то не трябва да е много меко, но трябва да е еластично;

- По принцип мангото е с тегло около 200-300 г. Ако е по-голямо от посочените грамажи, не трябва да се купува, защото има вероятност да не е узряло. Мангото може да се съхранява в хладилник за не повече от два дни. Най-доброто съхранение на манго е на стайна температура;

- Трябва обаче мангото да е почистено, за да може да се консумира. Мангото е много полезно за здравето, а кожата не чак толкова. Тя също е полезна до известна степен, въпреки че нейният вкус е специфичен и е трудна за дъвчене. Мангото е много сочно, затова беленето му е трудно, но нека видим как става.

Почистване на манго

За да обелите манго, ще са ви необходими ръкавици. А ето и няколко метода за неговото белене:

1. Най-лесния метод за белене на манго, е като използвате остър нож. След това много внимателно трябва да отрежете плода и трябва да го завъртите в кръг, за да може да отделите костилката на мангото. Както казахме, мангото е много сочно и по време на почистване трябва да го държите здраво, защото може да ви се изплъзне и да ви опръска със сладкия си сок;

2. Вторият начин е, след като го обелите, да нарежете плодовете от двете страни по дължина, а след това през средата, така ще се получат вкусни квадратчета манго. Разрезите трябва да бъдат максимално близо до костилката. На вече направените разрези се правят още няколко кръстосани разреза, така се нарязва и почиства по-лесно. Трябва да се получи таралеж;

3. Друг начин е да нарежете мангото на парчета, без да го белите. След като вземете една част от мангото, трябва да я нарежете от вътре като решетка и след това да сложите готовите парчета в чиния. За тази цел ще ви трябва много остър нож;

4. Ако мангото ви е презряло и меко, е по-трудно да се почисти с горепосочените методи. Най-добре е да ядете мангото така с лъжица;

5. Друг начин е да се направи разрез на мангото, който трябва да е близо до костилката. Трябва да се изреже веднага на нужната дълбочина. За да не го повредите. Много бавно и внимателно трябва да разделите частите на мангото една от друга;

6. Зрялото манго може просто да нарежете на парчета, след като го обелите. Този метод е най-добър, когато ще използвате плода за някакво ястие с манго. Трябва да го нарежете на филийки и да премахнете целулозата с лъжица и след това може да го пасирате и да го използвате за пюрета, сокове от манго, сосове, глазури, коктейли или десерти с манго.

6. Ето и метод, който се ползва, когато мангото е зряло, но не е много меко. Почистете мангото с белачка. Използвайте малък остър нож, за да нарежете плода, както е с костилката. Ако мангото пуска много сок или кожата се бели трудно. Трябва да използвате друг начин, за да го почистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати