Индришето е растение със специфичен аромат, което намира широко приложение в козметичната и парфюмерийната промишленост. Използва се и за производство на сладка и спиртни напитки. Използваемите част на индришето са връхните части с цветовете и стъблото.
Благодарение на специфичния си аромат индришето влияе благотворно върху нервната система. То ободрява човека, премахва напрежението и натрупаната умора. В народната медицина се използва за подобряване на храносмилането, както и за лечение на упорита диария. Укрепва кръвоносните съдове и има добро кръвоспиращо действие.
Как обаче да си направим сироп от индрише и за какво е полезен той? Необходимите продукти за сиропа с индрише са 3 листа индрише, 3 с.л. пресен босилек, 3 ореха, които са счукани заедно с черупките. За сместа са необходими и 500 мл вряща вода. Смесете всичко заедно и оставете на котлона да ври 5 минути. След това махнете от огъня и оставете сиропа да престои 20-тина минути. Прецедете внимателно и разделете на 3 части.
Пийте от сиропа, като може да го подсладите с малко мед. Изключително полезен е при настинки и упорита кашлица, както и при първи симптоми на простуда.
Коментари