Да направиш тесто си е доста сериозна задача и се изисква доза майсторство и търпение. Всяка домакиня си има свои начини за замесването на тесто.
Повечето жени обаче не знаят как правилно да съхраняват тестото в хладилника и колко време може то да издържи в него. В хладилника може да се съхранява както тесто без мая, така и такова, в което има мая.
Начин на съхранение на тестото в хладилник:
Ако спазвате правилата, описани в следващите редове, и не завишавате срока на годност, съхранението на тесто в хладилника е напълно постижимо.
Преди да сложите готовото тесто за съхранение в хладилника, то трябва много хубаво да се омеси. Това ще помогне и за премахване на въглеродния двуокис от тестото.
След като е готово, то се поръсва с брашно и се слага в купа, която се покрива със стреч фолио. Във фолиото се правят дупки, за да може през тях да влиза въздух.
По принцип хубаво омесеното тесто може да издържи няколко дни в хладилника. Ако сте сложили тестото в найлонови торбички и сте го намазали с олио, то може да се съхранява в хладилник за 4-5 дни, като това изобщо няма да се отрази на неговия вкус.
След като това време мине, тестото почва да губи своята еластичност и се окислява, така че не е добра идея да го държите толкова дълго в хладилника.
След като имате готово тесто, не се колебайте да си приготвите:
- домашна пица;
- или любимият киш;
Коментари