Гъбите влизат в състава на не едно и две вкусни ястия. Има много начини за тяхното приготвяне, но тук ще обърнем внимание как и колко време трябва да варим гъбите.
Първото нещо, което трябва да направим, е много добре да измием гъбите, особено тези, които са събирани в гората. След това, ако искате, можете да ги нарежете или да ги сварите цели. А ето и някои видове гъби и времето, за което се готвят:
Варене на различните видове гъби:
- белите гъби се сваряват за около 35-40 минути, като трябва да се премахва пяната, която се отделя при тяхното варене;
- прясната кладница се вари за 15-20 минути;
- млечните гъби се киснат 2-3 дни, преди да се готвят във вода, която се сменя периодично. Варят се 15 минути;
- пачи крак се сварява за 20 минути;
- пънчушката се вари по следния начин: след като водата, в която са сложени гъбите заври, се образува пяна. Тя трябва да бъде сменена, а гъбите трябва да се измият. След това отново се слагат в нова вода и се варят до 40 минути до час;
- печурките се сваряват за 5 минути;
- гълъбката се вари за 30 минути;
- всички видове замразени гъби се готвят по един начин, а именно: първо се размразяват, после се сваряват за 15-20 минути;
- сушените гъби се мият с топла вода, след това се накисват в студена вода от 3 до 16 часа- това зависи от вида гъба. След като омекнат се сваряват в същата вода без сол за 90 минути до 2 часа.
Ако имате гъби под ръка, опитайте непременно нашите рецепти за пържоли с гъби или тази вкусна паста с гъби.
Коментари