Има много видове зехтин на пазара, но тук ще споделим какво представлява зехтинът екстра върджин. Киселинността на този зехтин е 0,8 %. Ако зехтинът екстра върджин е истински и не е рафиниран, той трябва да е направен при температура от 27 градуса по Целзий.
Ако температурата е по-голяма, се получава повече зехтин, но с по-лошо качество. За това зехтинът екстра върджин се казва още студено пресован зехтин.
В Гърция провеждат един от най-стриктните контроли на производството на зехтин и за това температурата да не е по-висока от посочената. Този зехтин се получава още с първото студено пресоване на маслините и има най-много ползи, тъй като се получава от първото масло, което се извлича от маслините.
Разликата между този зехтин и рафинираният, е че екстра върджин е запазил всички качества, които се съдържат в маслините, както и техният вкус и аромат. Трябва обаче да внимавате, когато купувате този вид зехтин, защото много търговци предлагат зехтин с това име, но няма как със сигурност да знаем, че той наистина е екстра върджин. Има обаче няколко неща, по които можете да познаете истинския от фалшивия:
- Ако зехтинът е истински екстра върджин, той трябва да се сгъсти, когато е студено. Ако го сложите в хладилник, но зехтинът не се сгъсти, това значи, че той не е чист, а в него има примеси;
- Истинският екстра върджин в повечето случаи не става за готвене или пържене, защото неговият специален вкус променя изцяло вкуса на ястието, но пък е много подходящ за салатки със зехтин, студени сандвичи и разядки със зехтин.
Коментари