Какви са причините за повишен хемоглобин?

Какви са причините за повишен хемоглобин?
Снимка: gotvach.bg

Хемоглобинът е една от сложните белтъчини, които влизат в състава на еритроцитите (червените кръвни телца). Хемоглобинът е изключително важен, защото участва в процеса на транспортиране на кислород и въглерод между белите дробове и клетките на другите органи в човешкото тяло.

Нормално хемоглобинът трябва да се движи в границите 120-140 г/л при жените и 135/160 г/л при мъжете. Нива на хемоглобин, извън референтните граници, говорят за различни здравословни проблеми.

Повишен хемоглобин се наблюдава при интензивни физически натоварвания, при продължително пребиваване на висока надморска височина. Може да се наблюдава повишен хемоглобин и при продължително излагане на чист въздух, както и при заклетите пушачи, като опит на организма да компенсира недостига на кислород в клетките.

При възрастни хора наличието на повишен хемоглобин или фетален хемоглобин може да е показател за развитието на сериозни заболявания на кръвта или потенциална опасност от онкологични заболявания.

Повишеният хемоглобин може да е симптом на заболявания като сърдечносъдова недостатъчност, вродени пороци на сърцето, чревна непроходимост, сгъстяване на кръвта, увеличаване на количеството еритроцити в кръвта и др.

Високите нива на хемогробин могат да се понижат чрез спазването на подходяща диета, при която се ограничава употребата на белтъчини от животински произход, на мазни храни и др. Препоръчва се употребата на морска храна, соя и бобови растения.

Хората, при които е диагностициран повишен хемоглобин, в никакъв случай не трябва да приемат витамини без лекарско предписание, съдържащи фолиева киселина, мед, витамини от B групата и др. , които повишават усвояването на желязото, а оттам и на хемоглобина.

При нежда лекарят може да предпише медицински препарати, които намаляват съсирването на кръвта или я разреждат. Те не бива да се самоназначават от пациентите, защото имат силни странични ефекти и при предозиране са потенциално опасни за здравето и живота.

Съветът има само консултативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати