Gotvach.bg»Съвети»Как се стерилизира коприва?

Как се стерилизира коприва?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се стерилизира коприва?

Копривата е едно от най-полезните растения, познати на човечеството. Често наричана Царицата на билките, копривата притежава изключителни лечебни свойства, като с настойка от корените на коприва и отвара от листата на коприва и могат успешно да се лекуват респираторни заболявания, косопад, захарен диабет, ревматични и бъбречни заболявания, анемии, алергии и др.

Копривата обаче притежава и чудесни вкусови качества. От нея могат да се приготвят ароматни супи с коприва, яхнии с коприва или мезета за бира, като кюфтета от коприва или панирани връхчета от коприва.

За жалост това парливо зелено растение може да се бере само в периода май-септември, поради което все повече домакини търсят начини за съхранението му през зимата.

Много от домакините прибягват до изсушаването на коприва или замразяването на коприва във фризер, но малко от тях знаят, че тя може да се стерилизира. Добре почистената коприва се бланшира във вряла вода за 2-3 минути, след което се изважда и още гореща се подрежда в буркани.

Важно е да притиснете копривата добре, за да изкарате целия въздух. При нужда допълнете с малко от водата от бланширането и след това затворете плътно с капачка и стерилизирайте в продължение на 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати