Чиата представлява ядливото семе на растението Salvia Hispanica. За нейна родина се смята Мексико. Като нещо, което може да се яде, е била позната още по времето на маите. Самото име чиа идва от езика на ацтеките, и в превод значи "сила".
Хранителна стойност на чиата
Както знаем, напоследък чиата се причислява към така наречените супер храни. В 100 грама от чиата се съдържат:
- калории - 486;
- протеин - 17 грама;
- въглехидрати - 42 грама;
- фибри - 34 г;
- мазнини - 31 грама.
Защо да ядем чиа?
- Чиата е много добър източник на протеини;
- В чиата има много антиоксиданти;
- В чиата се съдържат много диетични фибри.
- Съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини;
- Значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Съществуват няколко изследвания, според които чиата може да понижи нивото на триглециридите и повишава нивата на добрият холестерол.
За това хапвайте с удоволствие, за да си набавите енергия и да бъдете здрави.
Приготвяйте си закуски с чиа, чиа пудинг и всякакви салатки с чиа.
Коментари