Има различни начини за готвене на зелен боб. В този съвет ще ви предложим как да направите постна манджа от зелен боб. Тази рецепта е за зелен боб от буркан, който е бланширан. Готви се много бързо и лесно, защото има нужда от много по-малко топлинна обработка от пресен зелен боб, въпреки че зависи от сорта на боба.
В днешно време има зелен боб, който е много крехък, има закръглена форма. На първо място в подходящ съд (тенджера) налейте 4-5 супени лъжици олио.
Нарежете на ситно една малка глава лук и две-три скилидки чесън и ги изсипете в олиото. Задушете ги до омекване, сложете половин супена лъжица червен пипер и залейте с вода до полвината на съда.
След като водата закъкри, сложете сол на вкус, отворете буркана със зеления боб (с грамаж 500 г), излейте сока от буркана и изсипете боба във врящата вода. След като поври около 15 мин., изсипете в тенджерата около 300 милилитра доматен сок.
Оставете да манджата от зелен боб още около 20 мин. и добавете малко чубрица. След това си пригответе брашняна каша с две супени лъжици брашно и 150 милилитра вода, изсипете я в тенджерата и разбъркайте хубаво. Изчакайте брашното да сгъсти постната яхния 4-5 минути и изключете котлона. Поръсете с магданоз.
Добър апетит!
Има още много начини за готвене на зелен фасул. Може например да си направите супа от зелен фасул, салата от зелен боб, зелен боб плакия и телешко със зелен боб.
Коментари