Шипката е една от най-ценните билки у нас, която има изключително полезно действие. Тя заслужено носи титлата царица на билките, а приятният ѝ вкус я прави и предпочитана за направата на редица сиропи, мармалади и питиета. Но как да съхраним шипка за зимата, за да може да се радваме и тогава на здравословните ѝ ползи?
Първо трябва да се снабдите с шипки. Те зреят в края на август до края на октомври, в зависимост от достъпа до светлина, с който разполагат. Шипките трябва да се берат, когато са твърди и с яркочервен цвят, защото тогава съдържанието на витамин С в тях е най-високо. След като оберете шипките трябва да ги прегледате и да отстраните всякакви примеси от листа, клонки, както и смачкани плодове.
Разстелете ги в на тънък пласт и го оставете в сухо и проветриво помещение, от време на време разбърквайте. Добре изсушените шипки се чупят при натиск. След изсушаване отново ги прегледайте за примеси. Съхранявайте изсушените шипки в добре затворени стъклени буркани.
Друг вариант да изсушите шипките, е като ги подложите на термична обработка във фурната. Загрейте фурната на 40 градуса и постепенно повишавайте леко. Отваряйте вратичката често и разбърквайте шипките.
Вижте и няколко идеи с шипки: Сироп от шипки, Питие от сушени шипки и Компот от сушени шипки.