Gotvach.bg»Съвети»Какво е френска нуга

Какво е френска нуга

MarianeMariane
Джедай
254955
Какво е френска нуга

Французите са известни не само с ароматните си парфюми, но и с изключително богатата си кухня. Почитателите на Френската кухня ще ви кажат, че една от причините да я харесват толкова много са невероятните сладкиши и десерти, които французите приготвят.

Един от емблематичните десерти от Френската кухня е френската нуга. Какво е френска нуга и колко е вкусна, сигурно вече всички се питат, затова бързаме да отговорим.

Френската нуга е десерт, който се приготвя основно от захар, ядки, белтъци и др.

Френската нуга се отличава със сравнително мека консистенция и невероятен аромат. У нас този десерт е познат като нуга халва, под името Френска нуга е познат в страни като Швеция и Дания, докато в Германия и Швеция е известен като Виенска нуга или просто нуга.

Ако сме запалили любопитството ви с това обяснения какво е френска нуга, вадете лист и химикалка и си запишете изпитана рецепта за приготвянето ѝ.

За една доза ви трябват 3 белтъка на стайна температура, около 280 г захар, 150 г мед, 150 г сушени сини сливи, 100 г печени солени бадеми, 50-60 г сурови белени шамфъстъци и 60 г глюкоза, ванилия за овкусяване и краве масло за намазване.

Приготвя се сироп от захарта, глюкозата и около 60 мл вода, като продуктите се загряват на слаб огън за около 15 мин. В друг съд се загрява медът за около 10 минути.

Белтъците се разбиват на пухкава пяна, не бива да стават на сняг. Постепенно към тях се добавят горещия сироп и медът, като трябва да бъркате непрекъснато с миксера.

Разбивайте за около 10 минути на висока скорост, като може да добавите и семенцата от шушулковата ванилия. В резултат трябва да получите гъста, лепкава смес.

Сега е моментът да сложите в сместа сливите, които предварително сте накълцали, както и ядките, които препоръчваме да бъдат цели.

За окончателното оформяне ви трябват 2 листа пергаментова хартия, намазани богато с краве масло. Сместа за френската нуга се слага между тях и се разточва на лист с дебелина около 2 пръста, след което се прибира в хладилник поне за 6 часа, най-добре за цяла нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен