Gotvach.bg»Съвети»Какво да направя със старо тесто?

Какво да направя със старо тесто?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
220
Какво да направя със старо тесто?
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Сигурно ви се е случвало да забравите тесто в хладилника. Когато го откриете няколко дни по-късно, то вече е сиво и с малко течност върху него.

Най-вероятно се усеща и миризмата на кисело, защото е започнало да ферментира.

Може би за тези от вас, които са свикнали да консумират хляб с квас, това не е чак толкова неприятно. Все пак най-доброто нещо, което можете да направите със старото тесто, е да го включите в нова партида.

Това всъщност ще направи вкуса на новото тесто още по-добър, без да се налага да чакате, реално получавате готова закваска. Така че, ако старото тесто е сиво и има течност по него, не се притеснявайте и не го изхвърляйте.

Хлябът, който замесите с него, ще има по-характерен вкус, който със сигурност ще оцените.

Ако обаче някога видите петна от мухъл, което е доста необичайно за тесто, което се съхранява в хладилник - трябва да го изхвърлите задължително.

Наличието на блендер ще ви бъде изключително полезен, за да разбиете старото тесто и то да може добре да се смеси с новото.

Вариант е да добавите водата, необходима за замесването на новото тесто със старото и да пасирате до кремообразна смес. Не използвайте този метод с тесто, което съдържа млечни продукти, яйца или други съставки, които могат да се развалят или гранясват.

Осланяйте се само на рецепти за тесто, които съдържат брашно, вода, мая и сол. Такова тесто може да разточите на тънки кори, от които да направите:

- малки банички;

- точени кори за баница;

- гюзлеми и т.н.

За да направите хляб, оформете тестото, както обикновено. Напълно нормално е то да се разстила по дъската, вместо да бухва. Това може допълнително да се засили, ако използвате по-старо тесто.

Поръсете с брашно съда за печене и оформете, както желаете. Печете хляба според указанията в рецептата, която сте избрали. Оставете да изстине, а след това се насладете на вкуса.

Вижте също как да изпечете тесто без пукнатини и разберете как да си направите тесто за прясна паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен