Сигурно ви се е случвало да забравите тесто в хладилника. Когато го откриете няколко дни по-късно, то вече е сиво и с малко течност върху него.
Най-вероятно се усеща и миризмата на кисело, защото е започнало да ферментира.
Може би за тези от вас, които са свикнали да консумират хляб с квас, това не е чак толкова неприятно. Все пак най-доброто нещо, което можете да направите със старото тесто, е да го включите в нова партида.
Това всъщност ще направи вкуса на новото тесто още по-добър, без да се налага да чакате, реално получавате готова закваска. Така че, ако старото тесто е сиво и има течност по него, не се притеснявайте и не го изхвърляйте.
Хлябът, който замесите с него, ще има по-характерен вкус, който със сигурност ще оцените.
Ако обаче някога видите петна от мухъл, което е доста необичайно за тесто, което се съхранява в хладилник - трябва да го изхвърлите задължително.
Наличието на блендер ще ви бъде изключително полезен, за да разбиете старото тесто и то да може добре да се смеси с новото.
Вариант е да добавите водата, необходима за замесването на новото тесто със старото и да пасирате до кремообразна смес. Не използвайте този метод с тесто, което съдържа млечни продукти, яйца или други съставки, които могат да се развалят или гранясват.
Осланяйте се само на рецепти за тесто, които съдържат брашно, вода, мая и сол. Такова тесто може да разточите на тънки кори, от които да направите:
- малки банички;
- гюзлеми и т.н.
За да направите хляб, оформете тестото, както обикновено. Напълно нормално е то да се разстила по дъската, вместо да бухва. Това може допълнително да се засили, ако използвате по-старо тесто.
Поръсете с брашно съда за печене и оформете, както желаете. Печете хляба според указанията в рецептата, която сте избрали. Оставете да изстине, а след това се насладете на вкуса.