Вече сме ви разказвали какви са полезните свойства и ползите от ябълковия оцет, затова нека минем направо на днешната ни тема, а тя е как да избистрим ябълковият оцет.
Когато ябълковият оцет ферментира, той трябва да бъде избистрен, а ето как става това:
- оцетът може да се избистри, когато му се добавят 1-2 чаени лъжички лимонена киселина;
- ако това не помогне, трябва да съхранявате оцета в стъклени бутилки, които трябва да държите в хладилника. В някои случаи може да се съхранява и във фризер, но той трябва да бъде намален на възможно най-ниската степен на замразяване;
- когато оцетът ви е вече избистрен, трябва да го съхранявате в хладно и тъмно помещение;
- ако ще правите домашен оцет, трябва да знаете, че докато той ферментира винаги се получава малка утайка. Може да го прецедите и да го използвате отново;
- докато ферментира в оцета се образува оцетна гъба - тя трябва да се съхранява, защото следващия път, когато отново си приготвяте домашен оцет, тя ще го направи по-вкусен.
Надяваме се, този съвет да ви е бил полезен!
А сега опитайте нашия ябълков оцет без консерванти и е-та или ябълковия оцет на баба, който приготвяме от десетилетия.
Коментари