Има доста противоречиви твърдения кои храни е добре да се хапват и кои да се избягват при наличието на анемия.
Кашкавалът е носител на желязо, чието съдържание в организма се бори с анемията, но не е от най-богатите източници на този тъй ценен минерал.
Някъде дори се твърди, че всъщност кашкавалът пречи на усвояването на желязото поради съдържащия се в него калций, който го инхибира. Затова препоръчвам на хората с нисък хемоглобин и желаещи да превъзмогнат този проблем да се насочат към други съдържащи желязо храни.
Такива са например червените меса, морските дарове и др. Но нека да ги разгледаме по-подробно.
Животински органи – черен дроб, сърце, бъбреци. Те са известни като мощни енергийни носители поради високото си съдържание на желязо. Освен това са богати на витамини, аминокиселини и други минерали. Те обаче не се препоръчват на хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания поради висок холестерол, пациенти, претърпели инсулт или инфаркт.
Морските дарове, червените меса, яйцата и пилешкото са също добри източници на желязо.
Варивата също са изключително полезни в този контекст.
Важно е да се отбележи, че напитки, които съдържат танини като чаят и кафето, не трябва да се пият по време на хранене, тъй като смесването им с продуктите пречи на усвояването на желязото.
Вижте нашите предложения за:
- кашкавалки;
- соленки с кашкавал.
Коментари