Gotvach.bg»Съвети»Кашкавалът помага ли при анемия?

Кашкавалът помага ли при анемия?

akakakakakak
Новак
242
Кашкавалът помага ли при анемия?

Има доста противоречиви твърдения кои храни е добре да се хапват и кои да се избягват при наличието на анемия.

Кашкавалът е носител на желязо, чието съдържание в организма се бори с анемията, но не е от най-богатите източници на този тъй ценен минерал.

Някъде дори се твърди, че всъщност кашкавалът пречи на усвояването на желязото поради съдържащия се в него калций, който го инхибира. Затова препоръчвам на хората с нисък хемоглобин и желаещи да превъзмогнат този проблем да се насочат към други съдържащи желязо храни.

Такива са например червените меса, морските дарове и др. Но нека да ги разгледаме по-подробно.

Животински органи – черен дроб, сърце, бъбреци. Те са известни като мощни енергийни носители поради високото си съдържание на желязо. Освен това са богати на витамини, аминокиселини и други минерали. Те обаче не се препоръчват на хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания поради висок холестерол, пациенти, претърпели инсулт или инфаркт.

Морските дарове, червените меса, яйцата и пилешкото са също добри източници на желязо.

Варивата също са изключително полезни в този контекст.

Важно е да се отбележи, че напитки, които съдържат танини като чаят и кафето, не трябва да се пият по време на хранене, тъй като смесването им с продуктите пречи на усвояването на желязото.

Вижте нашите предложения за:

- домашен кашкавал:

- кашкавалки;

- соленки с кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати