Всяка домакиня е била изправена пред дилемата какво да направи с белтъците, останали след приготвянето на крем ванилия или тирамису. Разбира се може да приготвите от тях обикновен белтъчен омлет или да ги изхвърлите, но и двете биха били непростима грешка при положение, че от тях лесно може да приготвите целувки.
Целувките са един от класическите, лесни и малко позабравени десерти от детството ни. За приготвянето им не са нужни много продукти или кулинарни умения, но има някои тънкости за гарантиран резултат.
Целувки се правят с белтъци и захар (задължително кристална захар). На всеки белтък се падат по 75 г захар (4 с.л.). Белтъците се разбиват в абсолютно сух съд с половината от захарта. Добре е съдът, в който се разбиват, да е поставен в друг съд, пълен с топла вода.
Добавят се няколко капки лимонов сок и при непрекъснато бъркане се добавя и останалата захар. Продуктите се разбиват до получаването на твърд сняг, т.е. като обърнете купата, сместта да си остане на място. След това с лъжица или шприц се оформят целувки, които се подреждат върху хартия за печене.
И стигаме до въпроса колко време се пекат целувките? Целувките не се пекат! Целувките се сушат в предварително загрята на 100 градуса фурна с вентилатор в продължение на малко повече от час.
Най-лесният начин за проверяване дали са готови е да извадите една от тях. Перфектната целувка е по-твърда отвън и мека отвътре. Още рецепти за шоколадови целувки или орехови целувки може да откриете на сайта ни.
Коментари