Когато една жена очаква рожба, тя трябва внимателно да избира храната си. Бременни могат ли да ядат скариди и калмари?
Отговорът е да, защото те съдържат малко количество живак, но все пак трябва да ги консумирате в малки количества и трябва да бъдат сготвени по правилния начин. А ето и кои са предимствата на правилно приготвените скариди за бременните жени:
- дават добро количество омега-3 мастни киселини;
- съдържат голямо количество аминокиселини и протеини;
- съдържат голямо количество важни витамини и минерали;
- добър източник на желязо;
- малко съдържание на мазнини;
Правилен начин за приготвяне на скариди, за да се избегнат инфекции:
- трябва да се използва топла вода за тяхното почистване;
Могат ли бременните да ядат калмари? Яденето на 5 грама калмари седмично се смята за безопасно по време на бременност и помага за развитието на бебето.
Ястията с калмари имат добра хранителна стойност и са добър източник на омега-3 мастни киселини, също като скаридите. Във всички морски дарове, каквито са и калмарите има живак. Той може да увреди нервната система на развиващото се във вашата утроба бебе. Въпреки това обаче, калмарите са едни от най-безопасните морски дарове, защото в тях има ниско съдържание на живак.
- И все пак, докато сте бременна, не яжте пържени калмари, защото пърженето значително понижава хранителната стойност на калмарите;
- Консумирайте задушени или сотирани калмари, по този начин ще се запазят всичките им полезни вещества.
Ако обаче сте алергични към калмарите, трябва да ги избягвате, докато трае бременността.
- Най-важното нещо, което трябва да направите, преди да започнете да консумирате скариди и калмари или друга морска храна, е да се консултирате задължително с вашия гинеколог или лекуващ лекар.
Коментари